Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nekula: ČR a další země by mohly kvůli ukrajinskému obilí získat pomoc od EK

pšenice
pšenice
Foto: Pixabay

Evropská komise by do dvou měsíců mohla přijít s pomocí pro některé státy včetně Česka, které jsou nepřímo zasažené problémy s dovozem ukrajinského obilí. Novinářům to během dnešního jednání ministrů zemědělství Evropské unie řekl český ministr Zdeněk Nekula. Česko musí podle něho nejprve dodat unijní exekutivě potřebná data dokládající ztráty českých zemědělců. Podle eurokomisaře Janusze Wojciechowského EK navrhne možnost využití dalších peněz po jejich analýze. Velká část ministrů dnes vyzývala, aby EU ohledně ukrajinského dovozu našla společné řešení a aby jednotlivé země nesahaly k vlastním omezením jako Polsko či Slovensko.

EK se v posledních měsících pokouší vyjít vstříc státům, jejichž zemědělci si stěžují na problémy s odbytem kvůli množství ukrajinské pšenice a dalších zemědělských produktů. Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko by měly ve dvou již připravených balících z unijní zemědělské rezervy dostat celkem 156 milionů eur (zhruba 3,66 miliardy korun). O své se však hlásí také další státy, jejichž pěstitelé mají například problém s vývozem svých plodin do zmíněných zemí.

"Hovořili jsme o dalším balíku pomoci, který by mohl být až 250 milionů eur. Protože každý stát má svá specifika včetně České republiky," řekl Nekula po separátním jednání s komisařem pro zemědělství Wojciechowským. Řešení by podle ministra mohlo být na světě do dvou měsíců, nejdříve však musí Brusel dostat data, na jejichž základě o případné pomoci rozhodne. Nároky na podporu ale vznášejí i další země z regionů vzdálenějších od Ukrajiny, což může podle diplomatů celý proces zkomplikovat.

"Některé země mají problémy se suchem, v několika státech jsou potíže s mléčným trhem. Budeme to analyzovat a představíme návrhy dalšího využití krizové rezervy," řekl po jednání ministrů Wojciechowski s odkazem na balík, v němž zbývá zmíněné čtvrt miliardy eur.

Stejně jako řada dalších ministrů hovořil dnes i Nekula o tom, že EU musí najít společné řešení nevyhovující situace a Ukrajině v rámci pomoci umožnit přepravu jejích obilovin. Slovensko, Polsko, Maďarsko a Bulharsko zavedly tento měsíc vlastní zákazy dovozů některých produktů. Brusel, který dohlíží na společnou obchodní politiku a má pravomoc trestat nedovolené jednostranné kroky, označil omezení za nepřípustná. Komise hovoří o možnosti dočasně omezit dovoz pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen.

Podle Wojciechowského jsou další jednání o společném řešení naplánována na příští dny. Členské země a europoslanci by během května měli schvalovat prodloužení bezcelního režimu pro ukrajinské potravinářské a zemědělské produkty, který platí do června. Komise by podle diplomatů mohla omezení pro některé plodiny zahrnout právě do tohoto prodloužení.

Témata:  obilí Ukrajina evropská komise

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy