Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbohatším Čechem teď už může být Radovan Vítek. Záleží ovšem na tom, jak zesnulý Petr Kellner své dědictví ošetřil

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Petr Kellner, který o víkendu zemřel, byl nejbohatším Čechem. Časopis Forbes jeho jmění pro rok 2020 vyčíslil na 293 miliard korun. Druhý v pořadí byl Radovan Vítek s jměním ve výši 86 miliard korun, třetí pak Daniel Křetínský se 78 miliardami korun majetku.

Pokud by se nyní Kellnerův majetek vypořádal bez dědické smlouvy či závěti, v rámci dědictví by se rovným dílem dělil mezi pět osob: podnikatelovy čtyři děti a manželku. 

Vyjdeme-li z uvedených čísel Forbes, platných pro rok 2020, poznamenaný covidovou krizí, připadlo by každému z dědiců necelých 59 miliard korun před poplatky. (Dědická daň sice byla zrušena, avšak zděděný majetek je třeba zahrnout do daně z příjmu, ač je od ní dědic osvobozen.) Zejména notářské poplatky představují zpravidla jednotky procent předmětného majetku. 

Nejbohatším Čechem by se tak stal Radovan Vítek, zatímco Kellnerovi dědici by se dělili o páté místo. Kromě Vítka a Křetínského by se před nimi umístil ještě Andrej Babiš a Karel Komárek. 

Pokud se Kellner rozhodl ošetřit dědictví majetku po své smrti dědickou smlouvou či závětí, situace samozřejmě může být zcela odlišná od výše uvedené. Jednou z možností v takovém případě je hypoteticky i to, že některý či někteří členové Kellnerovy nejbližší rodiny – děti a manželka – se tak ocitají na první příčce žebříčku nejbohatších lidí ČR.  

Témata:  Petr Kellner Forbes Peníze

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.