Na český průmysl dolehl nepříznivý vývoj v zahraničí, upozorňují analytici

Na český průmysl dolehl nepříznivý vývoj v zahraničí, zejména v automobilovém průmyslu, shodli se analytici oslovení dnes ČTK. Pro celý letošní rok očekávají jen nepatrný růst. Průmyslová výroba v Česku v říjnu podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o tři procenta po zářijovém revidovaném růstu o 4,6 procenta. Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,4 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

"Český průmysl, který dosud vytrvale odolával očekávanému zpomalení, již začíná pociťovat pokles ekonomické aktivity v partnerských zemích," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. V kontextu vývoje v německém automobilovém průmyslu je to však stále velmi příznivý výsledek, jelikož tamní automobilový sektor v letošním roce klesá dvouciferným tempem, doplnil analytik ING Bank Jakub Seidler.

Z vývoje nových zakázek je podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče zřejmé, že se tuzemští výrobci i nadále potýkají s poklesem průmyslové aktivity v eurozóně. "Za celý rok 2019 vykáže tuzemská průmyslová výroba jen nepatrný růst, v řádu několika desetin procenta. Pro rok 2020 bude zásadní, zda se podaří zklidnit situaci na poli obchodních válek a zdárně dořešit brexit. Obojí stále představuje nejistotu, jakkoliv se vývoj v několika posledních týdnech zlepšil," podotkl.

Průmyslová výroba slábne od května. "Za celý rok čekáme růst průmyslové výroby o 0,3 procenta. Vývoj průmyslu v Německu a také pokles indikátorů aktivity v českém průmyslu neukazuje na brzký obrat,"uvedl analytik Komerční banky Michal Brožka. Pokud se podaří snížit nejistoty v zahraničí, což se nyní částečně děje, český průmysl by se podle něj příští rok mohl vrátit k růstu. "Prozatím pro rok 2020 čekáme stagnaci průmyslové výroby," odhadl.

Témata: průmysl | Česko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky