Mobil z druhé ruky jako dárek pod stromeček? Slabá baterie nemusí být problém, potlučené rohy ano

Elektronika dnes patří mezi tradiční a oblíbené kategorie vánočních dárků. Zároveň se ovšem řadí mezi dárky průměrně dražší. Češi přitom podle průzkumů letos zejména kvůli koronavirové krizi plánují výdaje na vánoční dárky snížit. V tomto ohledu tak může pro řadu lidí představovat zajímavou alternativu nákup elektroniky z druhé ruky. Na co si při pořizování použitých zařízení, jako jsou smartphony, notebooky či digitální fotoaparáty, dávat pozor?

Ilustrační fotografie
reklama

Nejen v kamenných bazarech, ale zejména na internetu lze dnes najít second-handové zboží všeho druhu, elektroniku nevyjímaje. Můžete k tomu využít různá fóra a inzertní weby, ale také přímo dedikované online bazary či aukční platformy. Vrácené zboží, ať už jen rozbalené, nebo krátce používané, nabízejí rovněž i velcí prodejci elektroniky, u nichž má kupující oproti nákupu od soukromníka nepřehlédnutelnou výhodu – možnost reklamace. Tu vám soukromí prodejci ze zákona poskytovat nemusejí a zároveň ani není možné, aby vám své vlastní právo na reklamaci u původního prodejce jednoduše přenechali. Obdobně u soukromníka nepochodíte ani s právem na vrácení zboží do 14 dnů, to lze uplatnit jen podnikatelských subjektů, které se prodejem živí.

Prověřte prodávajícího a poprvé raději nakupujte na dobírku

Pokud chcete po internetu nakoupit od soukromníků, je vždy dobré hledat nabídky na prověřených platformách, kde máte možnost prohlédnout si profil prodávajícího a případně také hodnocení od předchozích nakupujících. Máte-li možnost vybírat si mezi vícero prodejci obdobného zboží, větší šanci na bezproblémový nákup budete mít u toho, jehož profil je starší, případně prodal více zboží. Podvodníci dnes totiž bývají odhaleni poměrně brzy, a tak zakládají stále nové a nové registrace. Pečlivě si nastudujte také veškeré podmínky vztahující se k prodeji, a to i v případě nákupu použitého zboží na běžném e-shopu. Pokud s daným prodejcem či e-shopem nemáte předchozí kladné zkušenosti, případně nejsou recenze dostatečně průkazné, raději volte nákup na dobírku, nikoliv platbu předem.

V kamenném bazaru plně využijte možnost si zařízení prohlédnout

Při nákupu v kamenném bazaru máte velkou výhodu v tom, že zboží a jeho stav hned vidíte na vlastní oči. Této možnosti plně využijte a zařízení si důkladně prohlédněte. „U použitých chytrých telefonů se zaměřte na škrábance na displeji, oděrky na těle nebo otlučené rohy, které mohou signalizovat, že zařízení vícekrát upadlo na zem. Prověřte i lícování zadního krytu a displeje vůči tělu telefonu. Pokud na sebe dobře nenavazují nebo jsou mezi nimi velké škvíry, může to značit neodbornou opravu. Otestujte také sloty na SIM kartu a paměťovou kartu i funkci dobíjecího a sluchátkového konektoru. Mobil si zapněte a zkuste chvíli pracovat v jeho aplikacích, abyste otestovali nejen barevnost displeje a jednotlivé funkce, ale i výdrž baterie. Pokud se telefon začne brzy zahřívat nebo mu na indikátoru viditelně rychle klesá energie, může být jeho akumulátor již příliš starý,“ radí Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem baterií do mobilních přístrojů na českém trhu.

Slabá baterie nebývá problém, snadno ji vyměníte

Právě baterie je u smartphonů či notebooků jednou z nejnamáhanějších součástek a k jejímu výraznému opotřebení může dojít i dříve než po dvou letech provozu. I když se předchozí majitel staral o svůj přístroj vzorně, opotřebení baterie a s ním spojenému snížení kapacity se vyhnout jednoduše nelze. „Běžná životnost li-ion baterie je kolem 500 nabíjecích cyklů. Většina majitelů přitom musí svůj smartphone nabíjet každý den, takže se již ve druhém roce mohou potýkat s výrazně sníženou výdrží svého telefonu,“ vysvětluje Radim Tlapák. Pokud vám však ve všech dalších ohledech použitý smartphone či notebook vyhovuje a je v dobrém stavu, je výměna baterie jen maličkostí a nijak velkou investicí. „Nové baterie pro většinu typů smartphonů lze pořídit za několik stokorun. Není nutné vyhledávat nákladné originální baterie, běžně je možné sehnat kvalitní alternativní značky. Pozor si dejte jen na čínské padělky,“ doplňuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který mimo jiné nabízí baterie vlastní české značky T6 Power. Výběr náhradní baterie je snadný, stačí znát model pořizovaného smartphonu a prodejce vám dle toho nabídne příslušný typ akumulátoru. Mobilní telefon pak bude po výměně baterie sloužit jako nový.

Témata: mobily | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky