Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zemědělství již letos zrušilo dotaci pro potravinářské podniky, měla skončit v roce 2024

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Ministerstvo zemědělství pro letošní rok zrušilo dotační program ze státního rozpočtu pro potravinářské firmy. Rozdělit se mělo 230 milionů korun.

Vyplývá to z informací o národních dotacích, které ministerstvo zveřejňuje na webu. Podporu z programu čerpaly firmy z holdingu Agrofert, Madeta nebo například společnost Hamé. Vláda v květnu uvedla, že dotační program bude zrušen od příštího roku jako součást jejího ozdravného balíčku. V příštích dvou letech se má podle plánu vlády v zemědělských dotacích ušetřit přes deset miliard Kč ze státního rozpočtu. Ministerstvo doposud neuvedlo, že se dotační program zruší letos.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová pro ČTK označila nulovou dotaci pro letošní rok za "ránu pod pás" vzhledem k tomu, že firmy již mají rozpracované projekty a žádaly o dotace. "Většina dotčených podniků je na hranici střední velikosti a protože evidují i zaměstnance podnikových prodejen nebo například dopravu, spadnou pak mezi velké podniky. V porovnání s ostatními podniky v Evropě i ve světě rozhodně nepatří mezi velké," řekla.

Dotace na zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů nebo zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků čerpaly hlavně podniky, které zpracovávají maso jako Vodňanská drůbež, Maso uzeniny Písek či mlékárny jako například Olma nebo Mlékárna Klatovy. Využívala je i společnost Bohemia Sekt nebo Intersnack, která vyrábí brambůrky Bohemia Chips. Vyplývá to z informací o příjemcích dotací na webu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Dotace u některých firem dosahovala v loňském roce kolem 20 milionů Kč. Téměř 22 milionů dostal například jeden z největších zpracovatelů masa Rabbit Trhový Štěpánov. Největší česká mlékárna Madeta loni čerpala 19 milionů korun. Podobnou částku čerpal také výrobce lahůdek a rybích produktů Delimax.

Vláda zatím neuvedla, které konkrétní dotace by se měly v příštích dvou letech v zemědělství seškrtat. Dotace pro potravinářské firmy byl jediný program, který zmínil již bývalý ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). V květnu řekl, že od příštího roku na něj bude "nula korun". O zrušení programu pro letošní rok se rozhodlo ještě za jeho působení na ministerstvu zemědělství. Dokument, ve kterém se uvádí, že na program není dostatek finančních prostředků, Nekula podle webu ministerstva podepsal v červnu.

Dotační program využíval také Drůbežářský závod Klatovy, který patří k největším zpracovatelům drůbeže. Generální ředitel podniku David Bednář ČTK řekl, že firmu o zrušení dotace před několika týdny informoval SZIF. Podniku sdělil, že na dotační program nebyly vyčleněny peníze ze státního rozpočtu ČR. Bednář upozornil na to, že firmy s dotací počítaly při plánování svých investic. Běžně podle něj tato dotace pokryla firmám zhruba 20 procent investic například do technologií. Nyní budou muset již rozpracované projekty hradit z vlastních zdrojů, dodal.

Peníze pro dotační program loni na konci listopadu schválila Poslanecká sněmovna. Částka určená na národní dotace klesla pro letošní rok z pěti miliard na 2,7 miliardy korun. Financování programu na podporu pro potravinářské podniky klesla ze 750 milionů na 230 milionů korun.

Témata:  Ministerstvo zemědělství dotace finance

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy