Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O první kolo investic pro zemědělce a potravináře byl velký zájem. Podpoříme většinu smysluplných projektů, ujišťuje ministerstvo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Projekty za více než 13 miliard korun přihlásili zemědělci a potravináři do prvního kola investic z nové společné zemědělské politiky. Ministerstvo zemědělství (MZe) má připraveno přes 8 miliard korun. „Už nyní víme, že uspokojíme rekordní množství žadatelů, což je dobrá zpráva pro posílení konkurenceschopnosti našich zemědělců a potravinářů,“ říká ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). O tom, které projekty podporu získají, bude jasno nejpozději 26. září

V 1. kole příjmu žádostí na rozvoj venkova podle Strategického plánu společné zemědělské politiky 2023–2027 (SZP) mohli zemědělci a potravináři žádat o podpory na investice do zemědělských podniků, zpracování produktů, zahájení činnosti mladých zemědělců, inovace při zpracování produktů a zavedení výsledků výzkumu do zemědělské a potravinářské praxe.

 „Nově také mohli zemědělci žádat také o podporu na nákup dronů, které se využívají například pro tvorbu aplikačních map. Kamery v dronu například poznají, kolik chlorofylu je v rostlině, a na základě toho lze určit potřebnou dávku dusíkatého hnojení na různých místech pole. Zemědělci nejen ušetří peníze, ale navíc nezatížíme půdu nadměrným hnojením. V tomto je budoucnost zemědělství,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Potravinářské firmy pak mohly čerpat peníze především na projekty, které jim pomohou snížit energetickou náročnost provozu. Právě náklady na energie byly podle vyjádření potravinářských firem v posledním roce hlavním tahounem zdražování potravin.

„Proto jsme nasměřovaly investice právě do této oblasti. Opakovaně jsem říkal, že budeme podporovat smysluplné investice, které podnikatelům pomohou, a právě snížení energetické náročnosti provozu je do budoucna velmi důležité,“ řekl ministr Výborný.

Dotační program administruje pro MZe Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Celkem v 1. kole zaregistroval 5632 žádostí v hodnotě 13,3 miliardy korun.

„Průběh příjmu žádostí prvního kola probíhal hladce i přes enormní zájem žadatelů, který je patrný z počtu podaných žádostí a jejich požadavků dotace. SZIF je ale i na velký objem projektů kapacitně dobře připraven, což prokázal i v minulosti. V rámci krátké doby se podařilo připravit nový systém pro podání žádostí i nový formulář Žádosti o dotaci. Jsem ráda, že máme i od žadatelů řadu kladných ohlasů zejména ke zjednodušení formuláře. Ten je nyní srozumitelnější, a i instrukce k jeho vyplňování jsou více návodné, než doposud byly. Podáním žádosti proces ale nekončí, dalším důležitým milníkem bude 26. září, kdy se žadatelé nejpozději dozvědí, zda byl jejich projekt doporučen k podpoře či nikoliv,“ řekla Kateřina Adamcová, ředitelka Sekce projektových opatření PRV, OP Rybářství a Národních dotací.

Témata:  zemědělství Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy