Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka: Nekula učinil kroky, které vedly ke snížení cen potravin

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) učinil v posledních měsících kroky, které byly ve prospěch občanů a vedly ke snížení cen základních potravin v obchodech. Novinářům to dnes řekl vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a lidovecký předseda Marian Jurečka.

Nekula sklidil kritiku za úterní příspěvek na twitteru, v němž poděkoval řediteli řetězce Lidl za slevu na mouku, která dnes platí v Česku a na Slovensku.

Se zástupci řetězců jednám pravidelně. Díky řediteli @lidlcz Adamu Miszczyszynovi za pěkný dárek k dnešnímu jednání v podobě slevy pro spotřebitele. Zítra totiž bude v Lidlu ?? a ?? mouka za 12,90 Kč.Když se chce, tak to jde. Děkuju @lidlcz, že pochopili, o co mi celou dobu jde. pic.twitter.com/8WHa6Yxm5n

— Zdeněk Nekula (@ZNekula) May 9, 2023

Jurečka uvedl, že jako ministr také při návštěvách komerčních firem informuje o výsledcích jednání. Otázkou podle něj může být, jakou formulaci zvolit. Nekuly se ale zastal. Za poslední měsíce učinil kroky ve prospěch občanů, míní.

"Když se podíváme na otázku cen potravin, především základních, v okamžiku, kdy jednal se zástupci jednotlivých nebo všech řetězců, došlo k úpravám některých cen, které byly opravdu přemrštěné, tak aby snížení bylo razantní," poznamenal vicepremiér a zmínil cukr či vejce.

Nekulův příspěvek považuje za informační záležitost. Nevidí za tím konkrétní reklamu na určitý řetězec. "Ceny zemědělských komodit za poslední měsíce dramaticky poklesly," doplnil Jurečka. Nekulova rezignace podle něj není na stole.

Témata:  Marián Jurečka (KDU-ČSL) potraviny Ministerstvo zemědělství

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.