Marže prodejců paliv podle ministerstva klesly, za zdražením jsou ceny na burze

Marže prodejců pohonných hmot podle ministerstva financí dál klesají a v červnu byly průměrně o 1,70 koruny na litr nižší než loni. U nafty byly v daném měsíci zhruba o 1,60 Kč za litr nižší, než byl průměr loňského roku. Marže u benzinu byly přibližně o 1,80 Kč na litr pod loňským průměrem.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Ke kontrole marží přistoupilo kvůli zdražování paliv, ze stejného důvodu od června na čtyři měsíce snížilo i spotřební daň z benzinu a nafty, například cena naturalu je ale opět rekordní.

Z podrobnějšího rozboru cenové kontroly ministerstva je zřejmé, že hlavním důvodem pro brzké odmazání pozitivního efektu snížení spotřební daně nejsou rostoucí marže u pohonných hmot, ale především růst cen nafty a benzinu na komoditní burze v Rotterdamu, uvedli zástupci úřadu. "Stojím si nicméně za tím, že kdybychom ke snížení spotřební daně nepřistoupili, viděli bychom dnes na pumpách ceny benzinu a nafty o jednu až dvě koruny vyšší," doplnil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky