Koruna je k dolaru nejsilnější za dva roky

Komentář Tomáše Volfa: Česká koruna se po více než dvou letech dostala pod 22 korun za dolar. Naposledy byla takto silná koncem září roku 2018. Silnější koruna znamená levnější dovážené zboží a tedy i vánoční dárky objednané v dolarech.

Ilustrační fotografie
reklama

Mezi hlavní faktory posilování koruny proti dolaru patří uklidnění situace v souvislosti s volbami v USA a předáním moci D. Trumpem J. Bidenovi, existence vakcíny proti C19 a reálné scénáře její distribuce a v neposlední řadě, částečný vliv, mohou mít i zlepšené epidemiologické podmínky v ČR. V součtu tato nová situace znamená snížení averze k riziku, takže investoři částečně přesouvají svá aktiva z bezpečnějších přístavů do těch rizikovějších, mezi které patří i koruna.

To se týká také drahých kovů, které zaznamenávají pád. Za poslední týdny se stříbro propadlo z 26,00 USD/unci na dnešních 23,40 USD/unci. Ještě více je to vidět na ceně zlata. Ta se od konce října snížila o téměř 7 % z 1960 USD/unci až k 1825 USD/unci. Drahé kovy v době nejistoty platí za uchovatele hodnoty.

Naopak radost ze silné koruny nemají čeští vývozci, kteří se díky silné domácí měně hůře dostávají na zahraniční trhy a jejich situace je o to složitější.   

Další dramatičtější posílení koruny nečekáme. Silné koruně neodpovídá ekonomická situace v ČR. Nezaměstnanost nejspíš začátkem roku poskočí výrazně vzhůru, HDP bude letos celkově v červených číslech, lidé se bojí utrácet a tristní stav veřejných financí trvalejší posílení domácí koruny komplikuje, říká Tomáš Volf z Citfin.

Témata: CZK | usd | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky