Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konglomerát 3M propustí 1 500 zaměstnanců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Americký průmyslový konglomerát 3M zruší zhruba 1500 pracovních míst, což odpovídá 1,5 procenta celkové pracovní síly firmy. Před necelým rokem přitom společnost oznámila propuštění 2000 zaměstnanců. Firmu k tomuto postupu nutí hluboký propad ve zpracovatelském průmyslu a obchodní válka, která zpomalila ekonomický růst v Číně, uvedl generální ředitel Michael Roman.

Rušení pracovních míst se dotkne všech segmentů podnikání a geografických oblastí. Firma vyrábí širokou škálu výrobků, mimo jiné poznámkové papírky Post-it a lepící pásky Scotch. Nabízí přes 70.000 produktů, včetně lepidel, brusných materiálů, laminátů, produktů pasivní požární ochrany, stomatologických výrobků, elektrického materiálu, elektrických obvodů či optických filmů. Vyrábí i obličejové masky na ochranu před viry.

Firma dnes také oznámila, že její čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí klesl na 979 milionů USD (22,4 miliardy Kč) z předloňských srovnatelných 1,35 miliardy USD. Výnosy se zvýšily o 2,1 procenta na 8,11 miliardy USD. K růstu výnosů přispěla zdravotnická divize, v segmentu bezpečnosti a průmyslu a dopravy a elektroniky tržby klesly.

Zpracovatelským sektor v USA loni zasáhl pomalejší globální ekonomický růst a eskalace obchodního napětí mezi USA a Čínou. Počáteční obchodní dohoda mezi USA a Čínou podepsaná tento měsíc by mohla částečně zmírnit tlak, nicméně šíření nového koronaviru v Číně ohrožuje čínskou ekonomiku a možná i další země. 3M navíc čelí problémům spojeným s chemickými látkami obecně označovanými jako perfluoroalkylované sloučeniny (PFAS). Tyto látky byly od poloviny 20. století široce používány v průmyslu i běžnými spotřebiteli. Studie však ukazují, že přetrvávají dlouho v životním prostředí a mohou se hromadit v lidském těle. Některé studie je spojují se zvýšeným rizikem rakoviny, upozornila agentura AP.

Témata:  firmy propouštění zaměstnanci zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy