Johnson řekl, že navrhuje brexitový kompromis, vyzval EU k témuž

Británie chce učinit kompromis a do Bruselu posílá konstruktivní a rozumné návrhy na řešení problému kolem hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Na sjezdu své Konzervativní strany to dnes prohlásil britský premiér Boris Johnson, který slíbil, že na irské hranici ani poblíž ní za žádných okolností nevzniknou kontroly. Ministerský předseda doufá, že zbytek EU také učiní ústupky, neboť Británie podle něj z unie na konci října vystoupí "ať se stane cokoli".

Boris Johnson
reklama

Podle Johnsona si celý svět přeje "pokojné a rozumné" rozuzlení vleklé snahy Británie opustit EU, kterou odstartovalo referendum z června 2016. "A proto z EU odejdeme 31. října, ať se stane cokoli," zdůraznil.

Johnson řekl, že bude usilovat o dojednání podmínek odchodu se zbytkem evropského bloku a že navrhuje kompromisní řešení tzv. irské pojistky, která je součástí návrhu "rozvodové" dohody třikrát odmítnutého britskými poslanci. Britský plán alternativní pojistky má podle médií ještě dnes v písemné podobě obdržet Evropská komise, komentátoři rovněž očekávají zveřejnění plného "právního textu".

"Za žádných okolností nebudeme mít kontroly na hranici v Severním Irsku nebo poblíž ní," uvedl Johnson. Britská a irská média ale tento týden informovala, že návrh Londýna počítá s vytvořením celní hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Sám Johnson pak v rozhovoru uznal, že na irském ostrově musí vzniknout kontroly, aby všechny části Spojeného království mohly po brexitu utvořit jediný celní prostor.

"Silně doufám, že naši přátelé to chápou a také přistoupí na kompromis," vzkázal britský premiér na druhou stranu Lamanšského průlivu. "Protože pokud se nedohodneme kvůli něčemu, co je v zásadě technická debata ohledně přesné povahy budoucích celních kontrol... pak ať není pochyb, že alternativou je odchod (z EU) bez dohody," pokračoval Johnson. Neřízený brexit si prý Británie nepřeje, ale na takovou variantu je podle premiéra připravená.

Britský odchod z EU je aktuálně v plánu už za 29 dní a brexit bez dohody je výchozím scénářem tohoto procesu. V Británii ale už několik týdnů platí zákon, podle kterého by vláda musela k realizaci odchodu bez dohody získat výslovný souhlas parlamentu. Jinak zákon ukládá kabinetu dojednat nový odklad brexitu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky