Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace na Slovensku vzrostla na 12,6 procenta, je na maximu téměř za 22 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Spotřebitelské ceny na Slovensku v květnu zrychlily tempo růstu, míra inflace tak vystoupila na 12,6 procenta a dosáhla maxima od června roku 2000. Spotřebitelské ceny stouply dvouciferným tempem už třetí měsíc v řadě, v dubnu inflace činila 11,8 procenta. ČTK o tom dnes informoval slovenský statistický úřad.

Na Slovensku podle statistiků nadále rostou ceny potravin, pohonných hmot a energií. Výrazněji si zákazníci museli připlatit i v restauracích a kavárnách, dále za ubytovací služby a nejnověji také za oděvy a obuv. U poloviny z 12 sledovaných oborů inflace přesáhla sedm procent.

Potraviny proti loňsku zdražily o šestinu, výrazně vzrostly ceny masa, chleba a obilnin, stejně jako mléka, sýrů a vajec. V kategorii bydlení ceny stouply o 15,6 procenta. Právě výdaje na bydlení a potraviny mají dohromady největší podíl na výdajích slovenských domácností.

V České republice vzrostly ceny zboží a služeb v květnu ještě výrazněji než na Slovensku. Meziroční míra inflace vystoupila na 16 procent z dubnových 14,2 procenta. Nadále se zvyšovaly zejména ceny bydlení, potravin a pohonných hmot.

Témata:  Slovensko inflace EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy