Inflace na Slovensku byla v listopadu nejvyšší za posledních téměř 17 let

Ceny zboží a služeb na Slovensku v listopadu v meziročním srovnání stouply nejvíce za posledních téměř 17 let. Inflace zrychlila na 5,6 procenta z říjnových 5,1 procenta, informoval dnes slovenský statistický úřad. Spotřebitelské ceny rostou rychlejším tempem než dříve i v jiných státech, mimo jiné v České republice.

Ilustrační fotografie
reklama

Inflaci na Slovensku ovlivnily kromě jiného vyšší ceny potravin i ceny bydlení a energií, které mají dohromady značný podíl na výdajích domácností. Zdražily rovněž pohonné hmoty.

Ceny potraviny byly v listopadu oproti loňsku vyšší o 4,8 procenta, v meziročním srovnání tak zdražily nejrychleji od loňského května. Z hlavních kategorií potravin si spotřebitelé připlatí za chléb, mléko a sýry, jakož i oleje a tuky. Do inflace se promítlo také zdražení stavebních materiálů.

V Česku meziroční míra inflace v listopadu vystoupila na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Naposledy tímto tempem rostly spotřebitelské ceny v říjnu 2008.

Za prvních 11 měsíců letošního roku se ceny zboží a služeb na Slovensku zvýšily ve srovnání se stejným obdobím loni o 2,9 procenta. Slovenské ministerstvo financí ve své zářijové prognóze počítalo s letošní inflací na úrovni 2,5 procenta. V příštím roce inflaci v zemi ovlivní i zdražení regulovaných cen energií pro domácnosti a malé podniky.

Témata: inflace | slovensko | EUR | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky