Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlavní body dohody o budoucích vztazích mezi EU a Británií

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Hlavní body dohody o uspořádání budoucích vztahů, na které se ve čtvrtek shodli vyjednavači Evropské unie a Británie.

- Nulová cla a kvóty na zboží.

- Konec volného pohybu, což znamená, že britští občané už nebudou moci pracovat, žít, studovat nebo začít podnikat v zemích EU bez udělení víza.

- Mezi členskými státy EU a Británií budou zavedeny hraniční kontroly.

- Mezi Irskou republikou a Severním Irskem nevznikne pevná hranice.

- Rybáři členských zemí EU budou moci dalších pět a půl roku dál lovit v britských vodách, do poloviny roku 2026 se ale musejí vzdát čtvrtiny dosavadních pozic, které zaberou britští rybáři. Poté se bude o nových podmínkách přístupu unijních rybářů do britských vod vyjednávat každoročně.

- Británie i EU se společně zavázaly zachovat vysokou úroveň ochrany v oblastech, jako je životní prostředí, boj proti klimatickým změnám a ceny emisních povolenek. Británie bude používat vlastní systém obchodování s povolenkami.

- Británie i EU se zavázaly chránit sociální a pracovní práva obyvatel.

- Zachovány budou standardy transparentnosti v daňové politice.

- Zachována budou práva cestujících a zaměstnanců v dopravním sektoru.

- Británie se do roku 2027 bude nadále podílet na mnoha evropských programech, jako je například program na podporu vědy a výzkumu s názvem Horizon Europe, na které Spojené království finančně přispívá.

Témata:  EU Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy