Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Globální akcie čelí nejhoršímu týdnu od finanční krize

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Globální akcie čelí nejhoršímu týdnu od finanční krize z roku 2008. Investory znepokojují zprávy o dalším šíření koronaviru napříč Evropou. Asijské akciové trhy dnes dále klesají a reagují i na pokles akcií ve Spojených státech - Dow Jonesův index ve čtvrtek odepsal téměř 1200 bodů, což byl jeho vůbec nejprudší denní propad v historii.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei v začátcích dnešního obchodování odepsal tři procenta a za celý týden ztrácí více než devět procent. Hlavní index australské burzy ASX200 se dnes ráno snížil o více než 3,5 procenta a uzavřel se ztrátou 3,25 procenta - nejníže za šest měsíců.

Zprávy o množících se případech nového koronaviru, zejména v Itálii, vyvolaly obavy z mnohem většího ekonomického dopadu, než se původně očekávalo, píše zpravodajský server BBC.

"Trhy byly příliš optimistické a nyní mohou být až příliš pesimistické,“ řekla BBC analytička Iris Pangová ze společnosti ING, která se specializuje na Čínu. "Asijské trhy reagovaly na COVID-19 pomalu, protože zpočátku věřily, že se jedná pouze o čínský problém - až do doby, kdy začaly prudce přibývat případy nákazy v Jižní Koreji a v Japonsku," dodala.

Indické akciové trhy dnes také výrazně poklesly. Indexy Nifty a Sensex ztratily zhruba 2,5 procenta.

Kvůli obavám z hospodářských důsledků nového typu koronaviru ve čtvrtek opět výrazně oslabily i evropské akcie. Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 3,75 procenta a obchodování zakončil na 389,46 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu za více než čtyři měsíce.

Témata:  akcie ekonomika Koronavirus COVID-19

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy