Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy mají u bank půjčeno méně než před rokem, poprvé od roku 2010

CZK
CZK
Foto: INCORP images

Firmy a živnostníci měli na konci dubna u bank úvěry za 1,14 bilionu korun, což je o 28 miliard méně než na konci dubna 2020. Jde o první pokles od roku 2010, kdy se české společnosti ještě vypořádávaly s následky světové finanční krize. Vyplývá to z výpočtů společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Mezi živnostníky se objem úvěrů meziročně zvýšil o jednu miliardu na 46,5 miliardy korun. Naopak mezi obyvateli vzrostl objem úvěrů o 129 miliard na 1,86 bilionu korun.

"Objem firemních úvěrů se meziročně snížil už v březnu, v dubnu se ale tento pokles mírně prohloubil. Jde o první pokles objemu firemních úvěrů od roku 2010 a o největší pokles od roku 2009, který byl výrazně ovlivněný dopady světové finanční krize," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Opačná situace je u úspor, které se nadále výrazně zvyšují. Úspory firem v dubnu meziročně vzrostly o devět procent na 1,23 bilionu korun, zatímco u živnostníků se zvýšily o pětinu. Ti měli u bank uloženo 178 miliard korun, o 30 miliard více než před rokem. Vklady domácností se potom zvýšily o 12 procent na 2,8 bilionu korun.

"Výrazný růst objemu vkladů firem a živnostníků u bank spolu s opačným vývojem na straně úvěrů ukazuje, že firemní sektor v uplynulých 12 měsících výrazným způsobem omezil své investice, což bylo v době nejistoty pochopitelné. Odložené investice však můžou v následujícím období brzdit jejich konkurenceschopnost nebo jejich možnosti využít očekávaného ekonomického oživení," upozornila Kameníčková.

Připomněla také další ukazatel, kterým je rozdíl mezi celkovým objemem firemních vkladů a úvěrů. Objem firemních úspor byl dosud vždy nižší než objem jejich úvěrů, což se poprvé změnilo v červenci loňského roku. Rozdíl mezi firemními úsporami a úvěry se zvyšoval až do letošního února, kdy už měly firmy u bank uloženo o 107 miliard korun více, než kolik měly půjčeno. Od té doby se začal rozdíl mírně snižovat, v dubnu činil 92 miliard korun.

V dubnu se však zároveň poprvé od října loňského roku zastavilo zhoršování platební morálky lidí, živnostníků i firem, které souviselo s koncem zákonného moratoria na splátky úvěrů. Objem nesplácených firemních úvěrů dosahoval 4,32 miliardy korun, o 50 milionů méně než v březnu. Živnostníci řádně nespláceli 6,88 miliardy korun, o 30 milionů méně než v březnu. U domácností se objem nesplácených úvěrů nezměnil a dosahoval 1,85 miliardy korun.

Nejlepší platební morálku měli lidé s úvěry na bydlení, kteří v dubnu řádně nespláceli 1,1 procenta závazků. Firmy nesplácely 4,3 procenta dluhů, lidé s úvěry na spotřebu nespláceli 5,6 procenta závazků, zatímco živnostníci nespláceli 6,9 procenta dluhů. "Živnostníci patřili v uplynulém roce k nejvíce zasaženým skupinám. To se promítlo do výrazného zhoršení jejich platební morálky koncem loňského roku doprovázené i nižší dostupností úvěrů od bank a dalších finančních institucí," uzavřela Kameníčková.

Témata:  firmy banky Peníze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy