Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Export z Německa do Číny začátkem roku výrazně klesl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Objem vývozu z Německa do Číny v lednu meziročně klesl o 6,5 procenta, zatímco dovoz klesl o půl procenta. Oznámil to dnes německý statistický úřad. Propad vývozu ale podle nich ještě nelze vysvětlit dopady šíření koronaviru. Za leden klesl i celkový vývoz.

"Z výsledků, které máme zatím k dispozici, se dopady koronaviru nedají vyvozovat," uvedli statistici. Nový typ koronaviru se od loňského prosince šíří z Číny, za vážný problém kvůli dopadům na ekonomiku začal být považován až v únoru.

Celkový objem vývozu z Německa v lednu podle sezonně přepočtených údajů klesl na 110,9 miliardy ze 112,1 miliardy eur loni v lednu. Nižší byl i ve srovnání s prosincem, kdy činil 111 miliard eur. Dovoz pak letos v lednu klesl na 92,4 miliardy z 93,5 miliardy eur před rokem, ve srovnání s prosincem se ale mírně zvýšil.

Čína je největším obchodním partnerem Německa. Zpracovatelský sektor je na Číně závislý z hlediska poptávky i z hlediska dodavatelských řetězců. Ty byly značně narušeny přerušením výroby v Číně, která má také nejvíce nakažených i nejvíce obětí na životech v důsledku šíření nového koronaviru.

Témata:  Koronavirus COVID-19 Německo Čína ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy