Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá, k dolaru asi o procento

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Euro dnes na devizových trzích prudce klesá, k dolaru po poledni ztrácelo asi jedno procento a prodávalo se zhruba za 1,0720 USD. Obchodníci mají obavy o bankovní sektor, kde se objevilo několik negativních informací. Situaci nezlepšila ani relativně příznivá statistika o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně.

"Euro spadlo pod hranici podpory 1,08 USD, ještě než byla dopoledne zveřejněna data o vývoji aktivity," uvedla ředitelka strategie devizových obchodů Jane Foleyová z finanční společnosti Rabobank v Londýně.

Společnost S&P Global dopoledne uvedla, že souhrnný index podnikatelské aktivity v eurozóně v březnu podle předběžných údajů vzrostl na 54,1 bodu z únorových 52 bodů. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za deset měsíců. Ekonomové přitom podle agentury Reuters počítali s poklesem indexu. Souhrnný index vyjadřuje vývoj aktivity ve službách i v průmyslu.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po poledni vykazoval růst asi o 0,6 procenta na 103,25 bodu.

Evropské akcie mezitím prohlubují ztráty, dílčí index bankovního sektoru ztrácel přes pět procent. Pozornost se soustředí hlavně na akcie Deutsche Bank, což je největší banka v Německu. Její akcie kolem poledne odepisovaly kolem 14 procent. Nervozita proto podle Foleyové způsobila, že investoři znovu preferují americký dolar.

Averze k riziku poslala dolů i britskou libru, která odepisovala 0,6 procenta na 1,2210 USD. Ani zde nepomohla statistika, podle které britská ekonomika patrně vykáže za první čtvrtletí růst a podle které sílí i důvěra v ekonomiku mezi podnikateli.

Libra ve čtvrtek za velmi kolísavého obchodování vyšplhala na sedmitýdenní maximum 1,2341 USD. Britská centrální banka předtím o čtvrt bodu na 4,25 procenta zvýšila základní úrokovou sazbu, ale překvapivě dodala, že i přes vyšší únorovou inflaci počítá v dalších měsících s jejím výrazným poklesem. Podle části analytiků to znamená, že zvyšování sazeb je v Británii možná u konce.

Ve zvyšování úrokových sazeb kvůli vysoké inflaci pokračují i některé další velké centrální banky. Ta americká ve středu zvýšila podle očekávání základní sazbu o čtvrt bodu do pásma 4,75 až 5,00 procenta a její šéf Jerome Powell naznačil, že když to bude potřeba, sazby půjdou ještě nahoru.

Témata:  EUR banky

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.