Ekonomika eurozóny letos zřejmě klesne o dvě procenta

Ekonomika eurozóny by letos mohla klesnout zhruba o dvě procenta. Pokud by však omezení přijatá kvůli koronaviru trvala čtyři měsíce, mohl by propad činit až deset procent. Předpověděla to dnes mezinárodní ratingová agentura S&P.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden uvedl, že pandemie nemoci COVID-19 způsobí v letošním roce recesi světové ekonomiky, která by mohla být horší než recese po finanční krizi v letech 2008 až 2009.

Evropská komise minulý týden předpověděla, že ekonomika Evropské unie v letošním roce kvůli koronaviru pravděpodobně klesne zhruba o procento. Ještě minulý měsíc přitom očekávala nárůst o 1,4 procenta.

V loňském roce růst ekonomiky EU zpomalil na 1,5 procenta z předloňských 2,1 procenta. V samotné eurozóně hospodářský růst zeslábl na 1,2 procenta z předchozích 1,9 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) před dvěma týdny snížila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny na 0,8 procenta z dříve předpokládaných 1,1 procenta. Její viceprezident Luis de Guindos pak v nedělním rozhovoru se španělskou televizí La Sexta uvedl, že negativní hospodářské dopady koronaviru stáhnou evropské hospodářství do recese, ve druhém pololetí by se však podle něj měla ekonomika vrátit k růstu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky