Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomická nálada v EU se v listopadu zhoršila

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ekonomická nálada v Evropské unii se v listopadu zhoršila, její index klesl o 1,1 bodu na 116,5 bodu. Ve své zprávě to dnes oznámila Evropská komise (EK). V České republice se index ekonomické nálady snížil na 91,6 bodu z říjnové hodnoty 92,3 bodu.

Ke zhoršení ekonomické nálady v EU velkou měrou přispěla slabší spotřebitelská důvěra. Domácnosti znepokojuje nová vlna šíření koronaviru a hrozba nových restriktivních opatření, poznamenala agentura Reuters.

V České republice se index spotřebitelské důvěry podle údajů EK propadl na minus 16,8 bodu z říjnových minus 7,6 bodu. Nálada se v Česku zhoršila také ve službách a maloobchodě, zlepšila se nicméně v průmyslu i ve stavebnictví.

Evropská komise v první polovině tohoto měsíce zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky EU na pět procent z dříve předpokládaných 4,8 procenta. Odhad letošního růstu české ekonomiky ale zhoršila, a to na tři procenta z předchozího odhadu 3,9 procenta.

Témata:  ekonomika EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy