Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácnosti v příštím roce ušetří za elektřinu a plyn

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi v příštím roce zpravidla ušetří za elektřinu a plyn. Vyplývá to z dnešního oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který část výsledné ceny stanovuje, a vyjádření analytiků. Někteří lidé mohou podle odborníků ušetřit stovky až nižší tisíce korun ročně, jiným se cena prakticky nezmění. Záleží na konkrétní smlouvě, distribučním území a také k čemu danou komoditu lidé využívají a jak jsou ve vyhledávání nabídek aktivní. Za elektřinu si naopak připlatí firmy a podniky, důvodem je předpokládaný nárůst podpory pro takzvané zelené zdroje.

ERÚ dnes uvedl, že regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti příští rok klesne v průměru o 1,7 procenta a u plynu o 1,6 procenta. Pro velmi vysoké a vysoké napětí, které využívají mimo jiné průmyslové podniky, naproti tomu vzroste regulovaná složka ceny elektřiny pro příští rok o 11,5, respektive 6,5 procenta. Cena plynu pro velkoodběratele by naopak mohla klesnout, úřad počítá s poklesem celorepublikového průměru regulovaných cen o 3,2 procenta.

"Nejvíce ušetří ty domácnosti, které intenzivně danou komoditu využívají. To znamená, kteří buď elektřinou nebo plynem nejen vaří, ale zejména topí. Celkové úspory se v odhadu mohou pohybovat u domácností pro větší spotřeby na úrovni čtyř procent, u plynu je to až kolem sedmi procent celkových ročních nákladů na energii," řekl dnes předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

V případě domácností tvoří regulovaná část stanovována úřadem přibližně polovinu výsledné ceny elektřiny, u plynu necelou třetinu. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé. Pro podniky pak tvoří regulovaná složka kolem 40 procent výsledné ceny elektřiny, u plynu zhruba čtvrtinu.

"V současné době předpokládáme, že pro domácnosti dojde ke snížení celkové ceny a pro vysoké a velmi vysoké napětí při zachování ceny silové elektřiny jako v loňském roce dojde k nárůstu maximálně okolo dvou až tří procent, což je na úrovni inflace. Považuji to za dobrou zprávu, vezmu-li v potaz, že cenu negativně ovlivňuje naprosto nezodpovědná politika při podpoře obnovitelných zdrojů v letech 2009 až 2010, což nás ročně stojí skoro 50 miliard korun," řekl ČTK ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Více než polovinu nákladů na podporované zdroje, 27 miliard korun, uhradí státní rozpočet. Zbývající část pokrývají zákazníci. "Drobní spotřebitelé ve většině případů přispívají 495 korun z každé odebrané megawatthodiny elektřiny, což je zároveň zákonný strop, který nesmíme překročit. Velcí odběratelé proti tomu přispívají typicky podle svého rezervovaného příkonu, což je pro ně výhodnější a bude tomu tak i nadále, ačkoliv příspěvek vzroste," uvedl Trávníček.

ERÚ kvůli předpokládanému navýšení nákladů požádal dopisem ministerstvo financí, aby zvážilo navýšení příspěvku na podporované zdroje ze státního rozpočtu. Havlíček i Trávníček dnes uvedli, že pro příští rok mohla být státní dotace nižší, podle informací Trávníčka se původně uvažovalo nad zhruba 24 miliardami korun. "Danou situaci jsme s ERÚ i ministerstvem financí aktivně řešili, podařilo se nám obhájit 27 miliard korun, původně bylo méně," potvrdil Havlíček. Požadavek ERÚ na další zvýšení státní dotace má z pohledu průmyslu smysl, uvedla dnes Hospodářská komora.

Témata:  energetika elektřina zemní plyn

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy