Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do konce prázdnin většina firem propouštět nebude

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Sedm z deseti zaměstnavatelů nepropouštělo své zaměstnance a ani to nemají v následujících dvou měsících v plánu. Propouštět se ale chystají malí zaměstnavatelé. Vyplývá to z nového šetření Hospodářské komory mezi 790 podniky. Komora to dnes sdělila ČTK.

Propouštět zaměstnance se nechystají zejména firmy ve stavebnictví, jehož rozvoj je dlouhodobě brzděn nedostatkem pracovní síly s odpovídající kvalifikací. Na 86 procent respondentů v tomto oboru nepropouštělo, ani neplánuje v následujících dvou měsících propouštět. Stavebnictví má navíc během letních měsíců hlavní sezonu.

Propouštět se zatím nechystají ani zaměstnavatelé v osobních službách. Týká se to zejména těch, kteří se orientují na drobné spotřebitele, například kadeřnictví či květinářství. Tam 82 procent respondentů nepropouštělo a propouštět neplánuje.

Z respondentů, kteří uvádějí, že v příštích dvou měsících sníží stav zaměstnanců, jich většina propustí nejvýš každého desátého pracovníka, uvedla komora. Propouštění 30 a více procent zaměstnanců se bude týkat spíše nejmenších podniků a firem působících v cestovním ruchu, dodala.

U zpracovatelského průmyslu, který je klíčovým sektorem tuzemského hospodářství, je zaměstnavatelů s takovým negativním výhledem v řádu jednotek.

Vzhledem k negativnímu vývoji české ekonomiky v posledních měsících, opožděné reakci trhu práce na vývoj ekonomiky i současným vládním programům Hospodářská komora očekává dopad vládních preventivních kroků proti šíření koronaviru a snížené domácí a zahraniční poptávky na vývoj nezaměstnanosti především v podzimních měsících.

Nasvědčují tomu i očekávání firem ohledně poptávky. Více než dvě pětiny podnikatelů předpokládají, že se do konce roku sníží poptávka po jejich zboží či poskytovaných službách. Největší obavy z poklesu poptávky mají malé a střední podniky do 250 zaměstnanců. V tomto segmentu má obavy z poklesu poptávky téměř každá druhá firma. V odvětvovém pohledu panují největší obavy u provozovatelů stravovacích zařízení a ve stavebnictví zejména vlivem sezonnosti.

Určitá opatrnost je příznačná ale i pro zpracovatelský průmysl. V tomto odvětví počítá se zhoršením poptávky až 38 procent podniků.

Mezi firmami s více než 250 zaměstnanci očekává do konce roku zlepšení poptávky po jejich zboží či službách třetina. Zlepšení čeká i čtvrtina firem ve zpracovatelském průmyslu. V cestovním ruchu je optimistických firem více než čtvrtina.

Témata:  firmy propouštění nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy