Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR měla ve druhém čtvrtletí proti EU podprůměrný meziroční růst ekonomiky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Česká republika měla ve druhém čtvrtletí v celkovém srovnání se zeměmi EU podprůměrný meziroční nárůst hrubého domácího produktu (HDP). Ten v zemích EU mezičtvrtletně vzrostl o 1,9 procenta a meziročně o 13,2 procenta, zatímco v ČR ekonomika meziročně stoupla o 8,2 procenta a mezičtvrtletně o jedno procento. Navzdory aktuálnímu silnému růstu ale úroveň HDP ve většině unijních zemí zatím reálně zaostávala za předkrizovým druhým čtvrtletím 2019, uvedl v dnes zveřejněné analýze vývoje ekonomiky Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční růst ekonomiky zaznamenaly podle analýzy všechny země EU. "Pohled na předkrizové období ale ukazuje, že reálně HDP v EU zaostává za úrovní roku 2019 o 2,3 procenta. Nejvíce přitom zaostávaly ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2019 Španělsko (minus 6,1 procenta) a Itálie (minus čtyři procenta). "Na předních příčkách tohoto srovnání ale bylo i Česko (–3,7 procenta) a nadprůměrně se oproti druhému kvartálu 2019 propadaly i Francie (–3,4 procenta), Německo (–2,9 procenta) nebo Rakousko (–2,7 procenta), často země se silným automobilovým průmyslem," uvedl ČSÚ. Mezi země, kterým se daří vracet k předkrizové úrovni, patřily podle analýzy státy Pobaltí, Irsko, Rumunsko, Slovinsko, Polsko, Maďarsko, Dánsko a Švédsko.

V případě srovnání s předchozím čtvrtletím klesla ekonomika mezičtvrtletně v EU Maltě a Chorvatsku. Naopak největší růst zaznamenalo Portugalsko (4,9 procenta), Lotyšsko (4,4 procenta) a Estonsko (4,3 procenta). "Příznivý byl ale také vývoj sousedního Rakouska, nadprůměrně se zlepšovala i polská a slovenská ekonomika," uvedli statistici. K zemím s nižším mezičtvrtletním přírůstkem podle nich patřily Česká republika i velké ekonomiky Francie (1,1 procenta) a Německa (1,6 procenta).

Témata:  ekonomika Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy