Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská ekonomika letos poroste nejpomaleji za 44 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Čínská ekonomika letos kvůli dopadům koronaviru patrně vzroste jen o 2,5 procenta, a vykáže tak nejslabší vzestup za 44 let. Myslí si to většina analytiků, které v anketě oslovila agentura Reuters. Takový vývoj by představoval prudké zpomalení druhé největší ekonomiky světa proti loňským 6,1 procenta a byl by hluboko pod březnovým odhadem 5,4 procenta.

Z ankety rovněž vyplynulo, že v prvním čtvrtletí by hrubý domácí produkt (HDP) Číny mohl meziročně klesnout o 6,5 procenta. Ekonomika by tak zaznamenala první propad nejméně od roku 1992, kdy země čtvrtletní údaje začala zveřejňovat.

Pokud se odhady analytiků naplní, ekonomika poroste pomaleji než v roce 1990, kdy její růst činil 3,9 procenta. Tehdy jí těžkou ránu zasadilo krvavé potlačení protestu na náměstí Nebeského klidu. Pořád by ale šlo o lepší výsledek než za rok 1976, kdy ekonomika zaznamenala pokles o 1,6 procenta.

Analytici se domnívají, že Čína, považovaná za motor asijské ekonomiky, bude čelit problémům navzdory tomu, že po únorovém vrcholu se jí začalo dařit dostávat šíření koronaviru pod kontrolu. Pandemie zachvátila celý svět, což se odrazí na čínském vývozu. Vysokou cenu Peking zaplatí také za drakonická opatření přijatá v počáteční fázi šíření koronaviru, kdy omezil cestování a pozastavil výrobu.

Údaje o vývoji HDP za první čtvrtletí Čína zveřejní 17. dubna.

Témata:  ekonomika Čína Koronavirus COVID-19

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.