Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko přijímá euro a kuna mizí

Chorvatsko, Split
Chorvatsko, Split
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Na začátku příštího roku se Chorvatsko přidá k Evropské měnové unii (EMU) a stane se tak jejím dvacátým členem. Češi milují Chorvatsko jakožto cílovou destinaci své letní dovolené a už příští rok ji absolvují bez kun.

To jim může do velké míry ušetřit směnné náklady na nákup dosavadní chorvatské měny a už budou kupovat jen eura, která využijí nejen v Rakousku, ale i ve Slovinsku.

Chorvatsko vstoupilo do EU v roce 2013 a deset let poté tedy přijímá euro. Konvergenční kurz kun do eur byl stanoven na 7,5345 kun za jedno euro.

Maastrichtská kritéria nutná pro přijetí eura dnes neplní téměř nikdo, ani země, které eurem již platí. Češi nebudou mít eura v peněženkách ještě velmi dlouho. Politická vůle k tomuto kroku není, a i když se společenská nálada vůči euru přelévá z jedné strany na druhou, Češi jsou v otázce eura spíše skeptičtí.

1. Podmínku inflace ČR neplní2. Podmínku sazeb ČR neplní3. Podmínku 3 % schodku státního rozpočtu vůči HDP ČR neplní4. Podmínku setrvání v systému ERM II stability kurzu ČR neplní5. Jediné kritérium, které ČR plní je, že veřejný dluh nesmí překročit 60 %      HDP

Témata:  Chorvatsko EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy