Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta z krize bude pomalá, ukazuje vývoj důvěry v ekonomiku

ekonomika
ekonomika
Foto: Pixabay

Cesta z koronavirové krize bude podle vývoje důvěry v českou ekonomiku zřejmě jen pozvolná.

Uvedli to analytici v reakci na aktuální výsledky průzkumu důvěry v hospodářství, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Konec podpůrných opatření vlády navíc koncem roku přinese podle ekonomů opětovný tlak na podnikatele.

V březnu se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem. Vláda pak zavedla opatření proti šíření viru, která zahrnovala mimo jiné uzavření restaurací, kin či obchodů i omezení cestování. Důvěra v ekonomiku pak v dubnu zaznamenala výrazný propad zhruba o 20 bodů. V následujících dvou měsících potom zase rostla, aktuálně v červnu meziměsíčně o 2,1 bodu na 77,2 bodu. "Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v červnu odrazila ode dna, avšak jen nesměle," komentoval situaci hlavní ekonom Czech Fund a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda.

Podle něj ani dalších analytiků zatím nedává růst důvěry v ekonomiku důvod k oslavám. "Na první pohled se může zdát, že se život vrací do normálu. Firmy a výrobci ale nyní zjišťují, že jim poměrně výrazně opadla poptávka a růstová křivka zpět do předpandemických hodnot bude pozvolnější, než čekali," uvedl partner poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) Petr Smutný. "Celkově průzkumy důvěry naznačují jen pozvolné zlepšování z dubnového minima, přesto by ale důvěra měla jít nahoru i během léta a obecně ve zbytku letošního roku," sdělil hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Hlavně v průmyslu bude podle něj zlepšování ekonomické situace pomalejší.

Cestu z krize ztíží podle ekonomů ukončování státních programů na pomoc podnikatelům postiženým situací kolem koronaviru. "Nesporným rizikem je to, že s postupným ukončováním vládních podpůrných opatření, k němuž bude docházet v druhé polovině léta a na podzim, nastane nejen růst míry nezaměstnanosti, ale pod tlakem se opět ocitne právě i ukazatel spotřebitelské důvěry," uvedl Kovanda. "Mnoho podniků teď navíc těží z toho, že díky vládnímu opatření nemusí splácet úvěry bankám. Odsunutí závazku ale není jeho vyřešení a cashflow postižených firem bude na podzim po skončení splátkového moratoria opět pod tlakem," doplnil Smutný z PwC.

Témata:  ekonomika Koronavirus COVID-19 krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy