Cesta z krize bude pomalá, ukazuje vývoj důvěry v ekonomiku

Cesta z koronavirové krize bude podle vývoje důvěry v českou ekonomiku zřejmě jen pozvolná.

ekonomika
reklama

Uvedli to analytici v reakci na aktuální výsledky průzkumu důvěry v hospodářství, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Konec podpůrných opatření vlády navíc koncem roku přinese podle ekonomů opětovný tlak na podnikatele.

V březnu se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem. Vláda pak zavedla opatření proti šíření viru, která zahrnovala mimo jiné uzavření restaurací, kin či obchodů i omezení cestování. Důvěra v ekonomiku pak v dubnu zaznamenala výrazný propad zhruba o 20 bodů. V následujících dvou měsících potom zase rostla, aktuálně v červnu meziměsíčně o 2,1 bodu na 77,2 bodu. "Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v červnu odrazila ode dna, avšak jen nesměle," komentoval situaci hlavní ekonom Czech Fund a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda.

Podle něj ani dalších analytiků zatím nedává růst důvěry v ekonomiku důvod k oslavám. "Na první pohled se může zdát, že se život vrací do normálu. Firmy a výrobci ale nyní zjišťují, že jim poměrně výrazně opadla poptávka a růstová křivka zpět do předpandemických hodnot bude pozvolnější, než čekali," uvedl partner poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) Petr Smutný. "Celkově průzkumy důvěry naznačují jen pozvolné zlepšování z dubnového minima, přesto by ale důvěra měla jít nahoru i během léta a obecně ve zbytku letošního roku," sdělil hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Hlavně v průmyslu bude podle něj zlepšování ekonomické situace pomalejší.

Cestu z krize ztíží podle ekonomů ukončování státních programů na pomoc podnikatelům postiženým situací kolem koronaviru. "Nesporným rizikem je to, že s postupným ukončováním vládních podpůrných opatření, k němuž bude docházet v druhé polovině léta a na podzim, nastane nejen růst míry nezaměstnanosti, ale pod tlakem se opět ocitne právě i ukazatel spotřebitelské důvěry," uvedl Kovanda. "Mnoho podniků teď navíc těží z toho, že díky vládnímu opatření nemusí splácet úvěry bankám. Odsunutí závazku ale není jeho vyřešení a cashflow postižených firem bude na podzim po skončení splátkového moratoria opět pod tlakem," doplnil Smutný z PwC.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky