České vládě teď nepůjčujte, varuje americký správce investic České národní banky

Komentář Lukáše Kovandy: Nastupující Fialova vláda od mezinárodních finančníků zrovna moc hezký dárek na uvítanou nedostává. Americká společnost BlackRock, největší světový správce majetku, varuje mezinárodní investory před půjčováním novému českému kabinetu. A to přesto, že úrok na dluhu české vlády převyšuje úrok na dluhu německém nejvýrazněji od roku 1999.

Vláda ČR
reklama

Například na desetiletých dluhopisech přesáhl tento rozdíl v tomto týdnu poprvé od roku 1999 úroveň tří procentních bodů.

Společnost BlackRock, jež se podílí na správě investic České národní banky, varuje, že úrok na českém dluhu poroste i v příštím roce. Česká národní banka totiž podle ní bude muset kvůli rapidní inflaci nadále zvyšovat své úrokové sazby. To se promítne právě i do růstu úroku na dluhu vlády ČR, a tedy do poklesu ceny dluhopisů vlády ČR, které se tak notně prodraží obsluha historicky rekordně objemného dluhu. Podle BlackRocku navíc i tak dojde příští rok k oslabení české koruny. Ta má znehodnotit zejména vůči dolaru, a to kvůli několikerému zvyšování úrokových sazeb v podání americké centrální banky, které zpevní dolar. 

Společně s českým dluhem varuje BlackRock také před nákupem polského a maďarského dluhu. Dluhopisy polské, maďarské i české patří mezi letošní velké propadáky světových finančních trhů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky