Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny v zemědělství se zvedly o více než 39 procent

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Ceny průmyslových výrobců v ČR za květen meziročně vrostly o 27,9 %. Jedná se tak o další zrychlení růstu cen, přičemž dnešní číslo je nejvyšší od ledna 1992. Nejedná se o spotřebitelskou, ale o průmyslovou inflaci, která ukazuje růst cen v průmyslu. Ceny v zemědělství se zvedly o 39,2 %.

Ceny v průmyslu jsou určitým předvojem těch spotřebitelských, které v květnu meziročně vzrostly o 16 %. Dnešní data jasně ukazují, že pokud se zdražují vstupy do výroby producentům, ti to nutně musí promítnout do koncových cen pro spotřebitele. Je tedy jasné, že ceny zboží a služeb na pultech obchodů půjdou nadále nahoru.

Dál pokračuje i dramatický růst cen zemědělským výrobcům. Těm šly ceny meziročně nahoru dokonce o 39,2 %. U rostlinné výroby to bylo o 54,7 % a u živočišné o 22,2 %.

Zdražení oproti loňskému roku u obilovin dosáhlo 60,3 %, olejnin o 55,9 %, ceny ovoce byly vyšší o 17,4 % a zeleniny o 9,7 %. Nahoru šly také ceny skotu o 30,7 %, jatečních prasat o 23,5 % a drůbeže o 15,6 %. V průmyslu jsou nejvíce sledované ceny elektřiny, plynu a páry a ty meziročně vzrostly o 45,8 %. Relativně nízké zdražování je v oblasti stavebnictví. Ceny stavebních prací šly nahoru meziročně o 13,5 %, ale stavebního materiálu o 26,5 %

Mírné zlepšení této statistiky se dá čekat až na přelomu roku, kdy vysoký růst bude konfrontován vyšší srovnávací základnou v meziročním srovnání. Na konci loňského roku už totiž ceny rostly o více než 13 %. I když meziročně ceny v průmyslu zpomalí svůj růst, na celkovém obrázku robustního zdražování se nic nezmění.

Témata:  komentář zemědělství

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.