Britská ekonomika kvůli koronaviru klesla nejvíce od 1979

Britská ekonomika v prvním čtvrtletí, tedy v období, než se plně projevil vliv pandemie nemoci covid-19, klesla nejvíce od roku 1979. Hrubý domácí produkt (HDP) se od ledna do března snížil v porovnání s předchozím čtvrtletím o 2,2 procenta. Vyplývá to z konečných údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad ONS. Konečné údaje jsou o něco horší než předběžné z konce května, které počítaly s poklesem o dvě procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

Od poloviny února se kvůli covidu-19 přerušil obchod a cestovní ruch. Na konci března pak Británie v reakci na pandemii zavedla přísná omezení pohybu, což téměř zastavilo ekonomickou aktivitu v zemi.

Statistický úřad rovněž uvedl, že sektor služeb se propadl o rekordních 2,3 procenta. K ekonomickému propadu přispěl také zpracovatelský sektor a stavebnictví.

Údaje naznačují, že druhé čtvrtletí bude mnohem horší než to první. Podle předběžných dat se ekonomika v samotném dubnu propadla o 20,4 procenta. Průzkumy však ukazují, že v dubnu se zřejmě ekonomika dostala na své dno. Podle ankety mezi investičními bankami, podnikatelskými skupinami a ekonomickými instituty by se HDP ve druhém čtvrtletí mohl snížit o 17,5 procenta.

Analytici očekávají, že Británie kvůli covidu-19 zažije mnohem hlubší pokles, než jakákoliv jiná rozvinutá ekonomika. Podle odhadu EY Item Club se britská ekonomika plně nezotaví z propadu až do roku 2023.

Britský premiér Boris Johnson dnes představí plán investic do infrastruktury. Plán má podpořit oživení britské ekonomiky po koronavirové krizi.

ONS také uvedl, že deficit bilance běžného účtu se v prvním čtvrtletí prohloubil více, než se čekalo. Schodek se zvýšil na 21,1 miliardy liber (619,1 miliardy Kč), zatímco analytici v anketě agentury Reuters čekali deficit 15,4 miliardy liber. Bilance běžného účtu je širším měřítkem obchodu. Sleduje tok zboží a služeb a také investic do země i opačným směrem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky