BREXIT: Zájem Britů o byznys v Česku dále klesá

Zájem britských podnikatelů o byznys v Česku s blížícím se brexitem dále klesá. V ČR aktuálně podniká 4694 firem s britskými vlastníky, o pět procent méně než v roce 2018. Objem britského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem je ale na maximu, vyplývá z dat poradenské firmy Bisnode. Do konce října 2019, kdy by měla Velká Británie opustit EU, zbývá zhruba šest týdnů.

Velká Británie
reklama

"Britské firmy v ČR nejrychleji přibývaly těsně před a po referendu o brexitu, tedy v období, kdy se podnikatelé připravovali na možné následky rozhodnutí vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Historického maxima bylo dosaženo v březnu loňského roku a od té doby počet firem s britskými vlastníky téměř kontinuálně klesá," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Na druhou stranu se od letošního března skokově zvýšil objem britského kapitálu upsaný v základním jmění. Příliv kapitálu o 11,6 miliardy korun obstarala změna vlastníka společnosti Liberty Ostrava (dříve Nová huť, resp. ArcelorMittal Ostrava) z lucemburské ArcelorMittal S.A. na britskou Liberty Ostrava Limited. Nebýt této transakce, odešel by kapitál o téměř miliardu," dodala Štěpánová.

Britský premiér Boris Johnson slíbil, že do konce října vyvede Británii z Evropské unie, a to v případě potřeby i bez dohody s EU. Britský parlament nicméně nedávno schválil zákon, který odchod z EU bez dohody prakticky vylučuje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky