Akcie v Evropě oslabují, k nejistotě přispěl Trumpův koronavirus

Akcie na evropských trzích zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem, jejich hlavní index STOXX Europe 600 odepisoval až jedno procento. K nejistotě přispěla zpráva, že americký prezident Donald Trump má pozitivní test na koronavirus. Podle obchodníků je ale za poklesem cen i chystané masivní opatření proti šíření koronaviru v Paříži.

Ilustrační fotografie
reklama

Krátce po 10:00 SELČ index STOXX Europe 600 vykazoval pokles asi o 0,5 procenta na 360,10 bodu. Index DAX, který sleduje vývoj cen akcií na burze ve Frankfurtu nad Mohanem, ztrácel 0,7 procenta na 12.645 bodů. Podobně index pařížské burzy CAC 40 odepisoval 0,6 procenta na 4796 bodů, a rovněž index londýnské burzy FTSE 100 měl ztrátu ve stejném rozsahu a nacházel se na 5845 bodech.

Trump dnes na twitteru oznámil, že on i jeho manželka mají pozitivní test na koronavirus. Trumpův lékař uvedl, že ani jeden z nich ale není ve vážném stavu a že okamžitě nastoupili karanténu.

"V této fázi je příliš brzy na to, abychom řekli, jak to může ovlivnit výsledek voleb. Trhy začaly v bezprostřední reakci na tuto zprávu klesat, což je pochopitelné," řekl šéf výzkumu ve finanční společnosti ANZ v Singapuru Khoon Goh.

Důvodem k poklesu cen akcií je ale podle dalších analytiků i fakt, že se v Paříži chystají další citelná omezení proti šíření nemoci covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje. Maximální opatření mohou začít platit od pondělí, což si podle agentury Reuters vedle dalšího omezení veřejných akcí patrně vyžádá také uzavření restaurací a barů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky