Akcie v EU i v Británii kvůli mutaci koronaviru klesají

Akcie na evropských trzích zahájily vánoční týden poklesem, který je podle analytiků reakcí jednak na novou mutaci koronaviru, jednak na vleklá jednání o uspořádaní vztahů mezi Evropskou unií a Británií po brexitu. Další zhoršení pandemie znamená komplikace především pro dopravce, oslabují proto hlavně akcie leteckých společností. Slabší je ale i britská libra.

Ilustrační fotografie
reklama

Panevropský index STOXX Europe 600 zahájil obchodování poklesem o více než dvě procenta a přestože se ještě dopoledne částečně zotavil, krátce po poledni ztrácel asi 2,6 procenta na 385 bodů. Podobně hlavní index britských akcií FTSE 100 v úvodu odepisoval přes dvě procenta a po poledni vykazoval pokles o 2,3 procenta na 6390 bodů.

Nová mutace koronaviru se objevila na jihu Anglie, což vládu v Londýně přinutilo zavést další přísná opatření k omezení pohybu. Řada zemí začala s Británií omezovat spojení, takže mnoho lidí musí na poslední chvíli měnit cestovní plány. Potíže mají i dopravci, u trajektů se tvoří dlouhé kolony nákladních aut.

Na devizových trzích libra k dolaru vykazovala pokles přes dvě procenta, později ztrátu zkorigovala zhruba na 1,7 procenta a prodávala se za 1,3276 USD. Na historickém minimu se ocitl výnos dluhopisů britské vlády se splatností dva roky, které jsou obzvlášť citlivé na spekulace o změně úrokových sazeb centrální banky. Výnos klesl až na minus 0,161 procenta, než se kolem poledne zotavil na minus 0,138 procenta.

"Kvůli těm zprávám o uzávěrách a kvůli patové situaci ohledně brexitu je trh nervózní," řekl agentuře Reuters hlavní analytik devizového trhu Rodrigo Catril z finančního ústavu National Australia Bank. "Růst kurzu dolaru je zejména výsledkem oslabení libry," dodal.

Dolar zpevňuje i k dalším světovým měnám. Částečně mu pomáhá opatření na podporu americké ekonomiky, na němž se shodli zákonodárci v obou komorách Kongresu. Euro k dolaru dopoledne odepisovalo skoro půl procenta a později ztráty prohloubilo. Po poledni ztrácelo 0,8 procenta na 1,2160 USD. K české koruně dolar přidával 1,3 procenta na 21,56 Kč, k polskému zlotému 1,6 procenta na 3,7046 PLN a podobně k maďarskému forintu 1,6 procenta na 296,21 HUF.

Zmutovaný koronavirus se podle expertů šíří až o 70 procent rychleji než jeho původní varianta. Zastavit letecké spojení s Británií se proto rozhodly nejen evropské země, jako je Německo, Itálie či Nizozemsko, ale i řada zámořských států, včetně například Kanady. Francie zakázala dopravní spojení i po silnici, železnici a po moři.

Akcie letecké společnosti Air France-KLM v úvodu obchodování ztrácely přes deset procent, než ztráty omezily zhruba na polovinu. S podobnými ztrátami se potýkaly také akcie německé Lufthansy. Dílčí index firem z odvětví cestovního ruchu odepisoval kolem pěti procent. V Londýně klesaly zejména akcie ropných společností BP a Royal Dutch Shell, v obou případech o více než pět procent. Přísnější opatření proti šíření koronaviru totiž vedou k obavám o poptávku po surovinách.

Index DAX, který sleduje obchodování na burze ve Frankfurtu nad Mohanem, odepisoval po zahájení přes dvě procenta, ale po poledni už ztrácel zhruba 3,1 procenta na 13.210 bodů. Index pařížských akcií CAC 40 ztráty prohloubil na 2,9 procenta a pohyboval se kolem 5370 bodů, index milánské burzy FTSE/MIB byl pak slabší o 2,8 procenta na 21.360 bodů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky