Afghánská měna prudce oslabuje. Guvernér centrální banky prchl ze země a stěžuje si na prezidenta

Komentář Lukáše Kovandy: Afghánská měna, afghání, dnes znehodnotila na nejslabší úroveň vůči americkému dolaru v historii. Jeden dolar teď vyjde na 83,5 afghání. Jenom dnes afghánská měna oslabuje o 1,7 procenta, nejvýrazněji od Vánoc 2017.

Ilustrační fotografie
reklama

Afghání výrazněji oslabil už začátkem července. Lidé v zemi tehdy v obavě z dalšího postupu Tálibánu začali směňovat domácí měnu za dolary, ty pak schraňovat a posílat do zahraničí. To vytvořilo tlak na oslabení afghánské měny.  

Úřadující guvernér afghánské centrální banky, Adžmal Ahmádí, na svém twitterovém účtu (zde) uvádí, že v pátek minulý týden bance bylo kvůli kriticky se zhoršující bezpečnostní situaci v zemi zastaveno zásobování dolary. V sobotu tak centrální banka musela omezit možnost dolarové směny, což dále umocnilo již tak intenzivní paniku. Navíc se rozšířily spekulace, že Ahmádí ze země prchl. Úřadující guvernér ale ještě v sobotu vedl jednání s bankami a devizovými obchodníky, jež měla situaci uklidnit. 

Po nedělním pádu Kábulu do rukou Tálibánu ovšem Ahmádí skutečně prchl, na palubě vojenského letounu. Podle guvernéra chaos v zemi zesiluje fakt, že prezident Ašraf Ghání, jenž rovněž zemi opustil, nepověřil jejím vedením žádnou přechodnou vládu.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky