Kalousek: Civilní žaloba kvůli Mostecké uhelné bude do dvou týdnů

Zpracováváme civilní žalobu, bude to v řádu dnů, možná dvou týdnů. Sdělil v nedělním diskusním pořadu Otázek Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ke kauze Mostecké uhelné společnosti.

660
reklama

"Kvalita má totiž přednost kvantitou," upřesnil Kalousek. Vinu svého rezortu nevidí. Žádné povinnosti podle jeho slov nezanedbal.
 
Ministerstvo se ale snaží připojit i k trestnímu řízení. Podle Kalouska došlo k odvolání u švýcarských úřadů. "Požádali jsme švýcarské úřady o prominutí lhůt pro účast v řízení. Pokud naše odvolání nebude přijato, tak bude podána ona civilní žaloba," dodal Kalousek. Velké šance ale v tomto případě nevidí. "Ale za těch tisíc švýcarských franků, kolik toto podání stojí, to stojí," uzavřel ministr.
 
Ministr financí odmítá kritiku opoziční ČSSD na hlavu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). "Jestli skutečně došlo k podvodům, tak v nich došlo za jednobarevné vlády sociální demokracie za aktivní účasti pozdějšího premiéra Grosse a celé řady sociálních demokratů a pokud k tomu došlo, tak ta vina je tam..., a dnes říkají vy jste viníci," prohlásil Kalousek. Ministra spravedlnosti se zastal.
 
Pospíšil podá kárnou žalobu na čtyři státní zástupce kvůli neodůvodněným průtahům v kauze Mostecké uhelné společnosti na základě návrhů nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Jde o Ladislava Letka, Marcelu Kratochvílovou, Libora Grygárka a Vlastimila Rampulu. Kárné žaloby by justiční rezort měl podat nejpozději v pondělí. V případě, že se zjistí chyba, přijdou státní zástupci o funkce.

Podle Zemana předalo státní zastupitelství letos v dubnu vládě žádost švýcarské prokuratury, aby se Česko přidalo k trestnímu řízení. V něm bylo obžalováno šest Čechů, pravděpodobně bývalých manažerů Mostecké. Česko se mělo připojit jako poškozený subjekt, kabinet - tehdy rozklížený vládní krizí okolo Věcí veřejných - ale věc neřešil. Celkem 12 miliard korun zadržených ve Švýcarsku mělo údajně posloužit k ovládnutí dolů, peníze měly pocházet z částky určené na obnovu krajiny po těžbě uhlí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky