Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci doporučují zaměstnávat padesátníky

Vědci z brněnské Masarykovy univerzity, kteří zkoumali postavení starších lidí na trhu práce, vzkazují firmám: nabízejte práci lidem starším padesáti let, v budoucnu bude tato věková skupina v Česku tou nejpočetnější. V pátečním vydání o tom informuje Mladá fronta Dnes.

Práci má nyní podle statistik přibližně 60 procent lidí starších padesáti let. Podle odborníků z Ústavu pedagogických věd brání starším lidem v získání nového zaměstnání především předsudky zaměstnavatelů. "Ti se obvykle ptají, kde mají pro straší lidí brát místa a kolik je to bude stát. Tak ale otázka vůbec nestojí. Měli by se spíše zeptat, jak se staršími lidmi nastavit spolupráci tak, aby z ní měly prospěch obě strany," upozorňuje Petr Novotný, který se na mezinárodním projektu podílel. Se zaměstnáváním starších lidí mají bohaté zkušenosti například ve Finsku. Zatímco v česku mnozí nezaměstnaní řeší svoji situaci odchodem do předčasného důchodu, Finsko se naopak snaží lidi v práci udržet a motivuje je finančními výhodami. "Ten, kdo odejde do důchodu v 68 letech, má o více než pětinu vyšší plat než ten, kdo jde do důchodu o pět let dříve," vyčíslila výhody setrvání v pracovním poměru vedoucí výzkumu Milada Rabušicová. Podle Novotného mohou starší lidé v zaměstnání využívat zkušeností, které mladí nemají. Výsledky pozorování rovněž vyvracejí mýtus, že starší lidé se obtížněji učí nové věci.

Témata:  zaměstnanci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy