Miliony z evropských fondů budou dostupnější, Klaus podepsal novelu

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal zákon, který zavádí změny v rozpočtových pravidlech, informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat. Norma má usnadnit čerpání peněz z evropských fondů.

reklama

Novela má zjednodušit administraci peněz, které do Česka plynou z Evropské unie. Soubor novel příslušných zákonů navazuje na strategii zjednodušení administrace evropských fondů, kterou připravila ještě bývalá vláda Jana Fischera.

Materiál bývalé vlády počítal například s tím, že by se hranice, nad kterou je nutné provést schválení projektu ministerstvem financí, posunula ze současných 100 milionů na 500 milionů korun. Ministerstvo financí s tím však ve svém návrhu nepočítá a hranici posouvá na 200 milionů korun.

Novela dále zpřesňuje různá porušení rozpočtové kázně či povoluje, aby projekt, u kterého se předpokládalo spolufinancování z rozpočtu Evropské unie, byl financovaný pouze ze státního rozpočtu. Kromě zákona o rozpočtových pravidlech návrh mění i zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu a některé další právní normy.

Témata: EU | klaus, václav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky