Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňový systém Česka patří k nejsložitějším na světě

Daňový systém Česka patří k nejsložitějším na světě

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Systém výběru daní v Česku patří k nejkomplikovanějším na světě. Vyplývá to z prestižní studie Světové banky a společnosti PwC.

V každoročně zveřejňované studii, která hodnotí daňové systémy ve 200 zemích světa, letos Česko obsadilo až 117. příčku z hlediska času a nákladů, vynaložených firmami na správu daňové agendy, napsal v neděli server Lidovky.cz. Podle studie musí česká firma věnovat daňové agendě celkem 557 pracovních hodin ročně, což je s výjimkou Ukrajiny nejvíc v Evropě.

„Česko má poměrně složitý systém odvodů, kde daně a pojistné se musí platit několika institucím, výpočet daňové povinnosti je dost složitý, firma musí vést detailně evidence a prokazovat daňovou uznatelnost některých nákladů,“ řekl Peter Chrenko, partner v daňovém a právním oddělení PwC ČR.

Firmy se podle něj navíc musí víc než v jiných zemích potýkat s neustálými změnami daňových zákonů. „Přibližně 120 novel zákona o daních z příjmů za 18 let představuje značný dluh vůči daňovým poplatníkům,“ uvedl Chrenko.

Témata:  Česko daně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.