Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováků pracujících v Česku přibývá, je jich přes 100 000

Nedostatek práce a nízké platy vyhánějí ze Slovenska statisíce lidí, píše v pondělí slovenský deník Pravda. Velká část z nich hledá zaměstnání v sousedním Česku.

Počet Slováků pracujících v České republice podle statistiky slovenského ministerstva práce letos překonal stotisícovou hranici, dosáhl 107 000. Je to nejvíce za posledních sedm let.

Během této doby se počet Slováků, kteří jsou v Česku zaměstnáni, zvýšil o víc než 47 000.

Skutečné číslo je však vyšší, protože mnozí z nich v oblasti mezi řekou Moravou a Ašským výběžkem pracují bez povolení.

"Pro Slovensko je špatné, že do Česka v poslední době odcházejí zejména kvalifikovaní lidé. Jsou to hlavně pracovníci z oboru informačních technologií, manažeři a lékaři... To je pro Slovensko ztráta," cituje deník Eneke Hanzelovou ze slovenského Institutu pro výzkum práce a rodiny.

"Mnozí z těchto lidí se na Slovensko vrátit nechtějí a v Česku požádali o trvalý pobyt," upozorňuje Hanzelová.

Pravda připomíná, že podstatnou skupinou Slováků žijících v Česku jsou studenti. Je jich přes 20 000. Nejvíce z nich studuje na Masarykově univerzitě v Brně - 5 618.

Témata:  Česko práce Slovensko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy