Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny potravin dále porostou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceny průmyslových výrobců v září zrychlily nad naše očekávání na 0,4 % m/m, což v meziročním srovnání znamenalo zrychlení na 1,7 %. Na rychlejší dynamice se podepsaly především vyšší ceny ropy, když v současné době dosahují necelých 58 USD za barel. Informuje David Kocourek, Komerční banka.

Ceny zemědělských výrobců pak vystoupaly o 2,6 % m/m. Jejich meziroční dynamika akcelerovala na 18 %, když tahounem byly ceny živočišných produktů. To zajisté bude znamenat další tlaky do spotřebitelských cen. Tento vývoj bude podle nás nutit centrální banku k dalšímu utahování měnové politiky.

Zvýšení sazeb o 0,25 pb očekáváme na zasedání bankovní rady ČNB 2. listopadu letošního roku. Vzhledem k narůstajícím inflačním tlakům pak v příštím roce dojde ke zvýšení sazeb ještě tři kát. Tomuto vývoji úrokových sazeb by neměla bránit ani pozvolně posilující koruna. Kurz koruny vůči euru bezprostředně na zveřejnění těchto informací nereagoval.

Témata:  potraviny ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy