Pracovní síla je v Česku nedostatkovým zbožím

Míra nezaměstnanosti se v červnu dostala na metu 4 %. Růst spotřebitelských cen pokračoval i v závěru prvního pololetí 2017. Červnová inflace odpovídala 2,3 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v květnu. Nejnovější informace zveřejnil Český statistický úřad a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Ilustrační fotografie
reklama

Situace na trhu práce značí, že sehnat v Česku zaměstnání dělá lidem stále menší vrásky. Větší neklid naopak pociťují zaměstnavatelé, kteří se vyrovnávají se skutečností, že volné pracovní síly není dostatek a situace se nezmění ani v dohledné době. Podíl nezaměstnaných osob se v červnu snížil na 4 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v květnu a o 1,2 méně než před rokem. Zaměstnavatelé se poohlížejí po pracovnících s různou kvalifikací. Největší zastoupení však mají volná pracovní místa s požadavkem základního vzdělání. Nabídka volných pracovních míst odpovídala v červnu 183,5 tisícům. Z tohoto celkového počtu mnoho míst, konkrétně více než 42 tisíc, nabízí zpracovatelské odvětví. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání se v červnu rovnal 274,5 tisícům, loni byl seznam těchto uchazečů o 91 tisíc obsáhlejší.

Energie a intenzita, s jakou spotřebitelé vyráží na nákupy, a spolu s tím i nutnost zaměstnavatelů uvolňovat mzdové kohoutky drží inflaci nad dvěma procenty. Spotřebitelské ceny se v červnu zvýšily meziročně o 2,3 %, v porovnání s předchozím měsícem stagnovaly. Inflace navazuje na předchozích 6 měsíců a stále se tak udržuje na nebo lehce nad cílem České národní banky.

Ve druhé polovině roku očekáváme, že růst spotřebitelských cen bude dál ubírat na síle. Na útlumu se bude podílet například silnější koruna. Oslabení budoucí inflace už však nebude dočasné a ovlivněné přechodnými vlivy jako například v dubnu.

Vývoj spotřebitelských cen vyvolává rozporuplné pocity. Zatímco zlevnění pohonných hmot náladu spotřebitelů zlepšuje, vyšší ceny účtované za potraviny, bydlení, stravování v restauracích nebo ubytování v hotelích, jejich optimismus krotí. Před zahájením letních prázdnin se průměrná cena za jeden litr benzinu zastavila na 29,64 Kč. Před rokem nám stojany čerpacích stanic ukazovaly cenu mírně vyšší. Z peněženek spotřebitelů si mnohem více než v roce 2016 ukrajují mléčné výrobky, maso, pečivo nebo ovoce. Cenu bydlení pohání nahoru vyšší náklady na služby a nájemné. Z titulu přetlaku poptávky nad nabídkou realitního trhu nedáváme zlevňování nájemného mnoho šancí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky