Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek: Pád eura je spjat s naším přežitím

Boj o přežití. To podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) čeká Česko v případě, že by došlo k pádu eura. V pátečním vydání o tom píše Právo.

Krach eurozóny, který si zásadně nepřeje, ale který podle něj není "vůbec nereálný", by měl osudný dopad na ČR a musela by padnout všechna ideologická tabu - ať už ta daňová, nebo týkající se sociálního státu.

"Pokládám za mnohem pravděpodobnější než nepravděpodobné, že budeme v příštím roce čelit problémům a výzvám, které jsme si dvacet let neuměli představit. Bude to fakt docela hustý," prohlásil Kalousek v Praze při včerejším setkání se starosty středočeských obcí, které se týkalo hlavně rozpočtového určení daní. Varoval, že "budeme prostě muset hledat úplně jiné vzorce uvažování a (státní) správy. A budou padat tabu. Tabu o sociálních státech a naše tabu o daňové demagogii. Budeme prostě bojovat o přežití."

Ministr podotkl, že si pád eura rozhodně nepřeje. "Nicméně pokud by došlo k systémovému finančnímu kolapsu v zemích eurozóny, tak to bude mít takový fatální hospodářský, rozpočtový i sociální dopad na ČR, že v tu chvíli všechny demokratické strany se musí zmobilizovat ke společnému řešení. A tam musí padnout všechna ideologická tabu, protože pak už to není souboj o ideje, ale boj o holou existenci," dodal pro Právo Kalousek. Podle něj kvůli problémům ve světových ekonomikách si Česká republika nemůže dovolit hrát hru na různé standardy veřejných služeb. Kalouskova slova přicházejí v době, kdy zprávy ze zahraničí mluví o tom, že nadnárodní firmy se připravují na rozpad eurozóny, zatímco Evropská centrální banka údajně chystá tisk dalších eurobankovek.

Témata:  Miroslav Kalousek krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy