Roaming jak ho známe končí! Vodafone a T-Mobile ho už změnili. A na co si dát pozor?

Už brzy budeme po celé Evropské unii volat za domácí ceny. V polovině června začne platit nařízení, které zruší roamingové poplatky. Celá věc je ale složitější, přirážky totiž u některých operátorů úplně nezmizí. Na které finty mobilních operátorů si dávat pozor?

Mobily, ilustrační fotografie
reklama

Operátoři se teď v normě snaží najít skulinky, aby mohli zákazníkům příplatky účtovat dál. "Pravidla jsou nastavena poměrně precizně a neumožňují příliš mnoho právnické kreativity českých operátorů," uvedl pro TN.cz mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina.

I přesto se ale objevily pokusy nařízení obejít. Několik operátorů požádalo o výjimku, aby pro ně konec roamingu neplatil. To pravidla umožňují, avšak pouze v případě, že by operátorovi hrozil bankrot. Většinu poskytovatelů ale regulace roamingu nezruinuje.

Operátoři navíc nemají žádnou povinnost roaming poskytovat. Třeba Vodafone proto zrušil možnost roamingu u čistě datových tarifů, na kterých by prodělal nejvíc. Jakmile tedy s takovým tarifem vyjedete do zahraničí, SIM karta se nepřihlásí do sítě a "surfovat" prostě nebudete.

T-Mobile zase zkusil peníze, o které kvůli zrušení roamingu přijde, "nahnat" jinde. Podle portálu MobilMania.cz chtěl vydělat na firmách, které mají tradičně výhodnější smlouvy než jednotlivci. T-Mobile dal firmám na výběr, jestli si nechají bonusy, které si při podpisu smlouvy vyjednaly, nebo budou chtít zrušit roamingové poplatky.

Těmi bonusy, o které by firmy přišly, jsou buď vysoké slevy na paušál, nebo hardwarová výhoda - tedy např. každoroční "přísun" nových telefonů. Portál uvádí také reálný příklad. Od čtenáře obdrželi smlouvu, kterou jeho firma uzavřela s T-Mobilem na 3630 korun. Paušál ale dostane se slevou 89 %, bude tedy platit jen 399 korun měsíčně. Kdyby si teď ale vybral roaming za domácí ceny, platil by devětkrát víc!

ČTÚ už se několika podněty, které ukazují "nevhodnou reakci" operátorů, zabývá. Konrétnější ale úřad být nechtěl. "Průběžně vyhodnocujeme postup všech operátorů. Ukáže-li se, že je v nesouladu se zákonem, jsou tu nástroje, jak dosáhnout nápravy," sdělil stručně jeho mluvčí.

Zatím nejmazaněji na to šel slovenský operátor Orange. Ten se rozhodl snížit základní objem dat na směšných 100 Mb. Součástí tarifu jsou ale "bonusy", které dosahují až 6 GB. Mobilní data do tohoto limitu však bude možné používat jen na Slovensku.

Tento postup naprosto šokoval slovenská média i veřejnost, po nátlaku Orange do nabídky vrátil dva stávající tarify Flex a Max. Zároveň ale nabízí i ty nové, kterými už se zabývá Slovenský telekomunikační úřad i Evropská komise.

"Už z toho lze usuzovat, že takový protispotřebitelský krok je přinejmenším problematický a teprve dny příští ukáží, zda nesnese ještě přísnějšího hodnocení," doplnil mluvčí ČTÚ Drtina.

Výhoda operátorů teď podle odborníků spočívá v tom, že si mohli dokument pečlivě prostudovat a s nějakými "fígly" přijít. A než na jejich nekalé praktiky zareaguje Evropská unie nebo Komise, bude to trvat několik měsíců.

Roaming 
 
Roaming je poskytování telekomunikačních služeb účastníkovi v jiné síti (v jiné zemi), než kde má účastník zaregistrované svoje telekomunikační služby.

V praxi to znamená, že pokud se nacházíte mimo území, kde je dostupný signál vašeho domovského mobilního operátora, váš mobilní telefon začne vyhledávat nejsilnější dostupný signál a zaregistruje se v síti. Je nutné, aby domovský mobilní operátor měl s operátorem, jehož služby chcete využívat, uzavřenou platnou roamingovou smlouvu.

Při roamingu se předávají informace o službách poskytovaných v rámci vašeho účtu z domovského registru (HLR) vašeho domovského operátora zahraničnímu operátorovi, který by vám měl tyto služby dodávat v plném rozsahu. Pokud ve vaší domovské síti využíváte služby jako SMS, MMS, GPRS, tyto služby budou přístupné i u vybraného roamingového partnera v nezměněném rozsahu. V tomto případě jsou rozdílné jen ceny za jejich poskytování, které vám vyúčtuje váš domovský mobilní operátor.

Kde nový roaming bude platit?

Roamingová regulace se zaměřuje nejen na státy EU, vztahuje se i na vybrané státy Evropského hospodářského prostoru (EHP). Jmenovitě bude tedy princip „v roamingu jako doma“ (RLAH) uplatňován v následujících státech: Belgie, Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Island (EHP), Itálie, Kypr, Litva, Lichtenštejnsko (EHP), Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko (EHP), Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie.

Hranice FUP v roamingu

Portál MobilMania používá tento příklad: Typický český neomezený tarif za 749 Kč přepočítáme na 619 Kč bez DPH, tedy 23 eur. Podělíme stanovenými 7,7 a vyjde nám číslo 3, které vynásobíme dvěma. Výsledkem je 6 GB, které můžete vyčerpat, aniž byste připláceli.

Český datový balík ale většinou obsahuje 1,5 GB, proto se vysokých příplatků nemusíte bát. Kdybyste si ale dokoupili data až na výsledných 6 GB, operátor vám naúčtuje:

0,19 (5,13 Kč) euro za minutu volání
0,06 (1,62 Kč) euro za SMS
0,20 (5,40 Kč) euro za 1 MB

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky