Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika už je v recesi. Banka předpovídá pokles ekonomiky

Podle nové prognózy analytiků Raiffeisenbank klesne v příštím roce hrubý domácí produkt (HDP) České republiky o 1,2 procenta, důvodem je zpomalení ekonomiky eurozóny, která se odrazí v nižším exportu i spotřebě. Banka o tom informovala v pondělí.

„V současnosti je už ekonomika eurozóny i České republiky v recesi, očekáváme, že tato recese potrvá tři čtvrtletí, a pak se ekonomika stabilizuje a začne mírně oživovat,“ uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík s tím, že pokles HDP v eurozóně dosáhne jednoho procenta.

Předchozí studie Raiffeisenbank přitom počítala pro ČR i eurozónu s mírným růstem. „Nové kapitálové požadavky na evropské banky mohou vést po celé Evropě k poklesu úvěrování, což spolu s výdajovými škrty vlád, znehodnocením finančních aktiv a oslabenou spotřebitelskou poptávkou způsobí, že evropská ekonomika vykáže příští rok pokles,“ dodal Mertlík.

Analytici Raiffeisenbank v nové prognóze počítají s mírným nárůstem inflace, která by příští rok měla dosáhnout v průměru 2,7 procenta. Kurz koruny už by se do konce roku měl pohybovat kolem 25,5 Kč za euro, v příštím roce lze čekat mírné posilování a na konci roku 2012 by se koruna mohla dostat pod 24 korun za euro.

Česká národní banka (ČNB) odhaduje růstu české ekonomiky v roce 2012 na 1,2 procenta. Původně přitom počítala s růstem na 2,2 procenta. Tomáš Holub, ředitel sekce měnové politiky a statistiky ČNB se však přiklání i k alternativní variantě, podle které česká ekonomika v příštím roce neporoste, ale dokonce o 0,4 procenta klesne.

Také ministerstvo financí snížilo svůj odhad růstu tuzemské ekonomiky. Z červencového odhadu hospodářského růstu na 2,5 procenta jej v říjnu snížila na jedno procento.

Podle odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by česká ekonomika měla v příštím roce zpomalit růst na 1,6 procenta. Mezinárodní měnový fond naopak odhaduje růst na 1,8 procenta. Předchozí odhad činil 2,9 procenta.

Témata:  ekonomika recese

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy