Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční úřad potvrdil, že platby přes unikátní systém VIKIPID nepodléhají EET

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

E-shopy, které využívají garanční platební systém VIKIPID, nemusí řešit povinnost elektronické evidence tržeb. Potvrdil to v závazném posouzení finanční úřad. Provozovatelé E-shopů, kteří omezili svou nabídku kvůli zavedení povinnosti elektronické evidence tržeb (EET) od 1. března 2017, tak při aplikaci systému VIKIPID mohou zákazníkům vrátit oblíbenou a rychlou možnost platby kartou.

„Analytici i právníci nám potvrdili, že způsob fungování našeho garančního systému, který jsme vyvíjeli a testovali 4 roky, nepodléhá EET. Pro jistotu jsme však požádali na konci ledna finanční úřad prostřednictvím našeho partnerského e-shopu o závazné posouzení. Jsme rádi, že správce daně naše závěry potvrdil,“ uvedl David Chuděj, předseda představenstva, VIKIPID a.s.„Správce daně dospěl k závěru, že peněžní prostředky přijaté převodem z účtu poskytovatele peněžní služby na účet žadatele (e-shopu) nesplňují formální znak evidované tržby dle ustanovení § 5 ZoET (zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb), a nepředstavují tudíž evidovanou tržbu v souladu s ustanovením § 4 ZoET,“ uvedl Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj v Rozhodnutí o závazném posouzení.

Toto potvrzení může mít zásadní vliv na služby e-shopů. Ty stávající se mohou prostřednictvím systému VIKIPID vrátit k online platbám kartou, které po zavedení EET zrušily. Nově vznikající e-shopy mohou jednoduše aplikovat garanční systém při svém startu a tím nejen vyřešit starosti s EET, ale zároveň nabídnout svým zákazníkům jedinečné zajištění bezpečnosti jejich plateb.„Implementace naší garanční platební brány VIKIPID není náročná a tvůrci e-shopů ji zvládnou během 1 až 2 dnů. Navíc poskytujeme příspěvek na implementaci,“ dodal David Chuděj, předseda představenstva, VIKIPID a.s.Ojedinělé systémové řešení VIKIPID vyvíjel a testoval tým odborníků na IT technologie, obchodníků, manažerů a právníků. Primárním cílem bylo přinést do internetového obchodování zvýšení bezpečnosti a zefektivnění. Loni na podzim firma získala od ČNB povolení k činnosti platební instituce, kterou vlastní jen 20 českých společností a která umožňuje poskytovat služby v celé Evropské unii. Používá nejspolehlivější softwarové platformy a nejmodernější hardwarovou infrastrukturu. On-line propojení systému VIKIPID se systémy předních dopravců a bankovních institucí umožňuje on-line dokonalý přehled o pohybu zásilek a kontrolu nad probíhajícími finančními transakcemi. Jak se teď ukázalo, kromě zvýšení bezpečnosti a efektivity přináší nový systém v souvislosti s EET další zásadní výhodu pro e-shopy.Stejně jako všechny banky a finanční instituce podléhá společnost VIKIPID přísnému dohledu centrální banky. Její nový systém zajistí obchodníkům zvýšení důvěryhodnosti a výhodu rychlejšího peněžního toku včetně zjednodušení evidence a organizace zásilek. Systém financování zásilek umožní e-shopům držet větší množství zboží skladem a zvýšení obrátkovosti peněz.

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) finanční úřad e-shopy počítače

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.