Nezaměstnanost klesá v reflexi rostoucí ekonomické aktivity

Příznivý vývoj na evropském trhu práce pokračuje i na začátku letošního roku: nezaměstnanost klesá v reflexi rostoucí ekonomické aktivity, přičemž tato tendence je patrná v zásadě napříč Evropskou unií.

Ilustrační fotografie
reklama

Míra nezaměstnanosti v eurozóně (jež zůstala stabilní na úrovni 9,6 %) je nejnižší od května 2009, v Evropské unii jako celku (pokles z 8,2 % na 8,1 %) pak jde o nejnižší hodnotu dokonce od ledna 2009.

Česká republika si udržuje prvenství ve smyslu nejnižší míry nezaměstnanosti ze všech členských zemí Evropské unie: dle metodiky Eurostatu činila míra nezaměstnanosti v české ekonomice letos v lednu 3,4 %.

S nízkou nezaměstnaností se ale začíná projevovat nedostatek kvalifikované pracovní síly, což je problém, s nímž se střetávají firmy nejen v české ekonomice, ale i v dalších zemích středoevropského regionu.

Situace na trhu práce je velmi obdobná napříč středoevropským regionem: nezaměstnanost je na historických minimech anebo v jejich blízkosti například také v Maďarsku a Polsku. Na nedostatek pracovníků proto naříkají firmy nejenom v české ekonomice, ale zrovna tak v Maďarsku anebo v Polsku. Nedostatek pracovníků se stává bariérou, jež limituje možnosti růstu středoevropských ekonomik. Vedle tlaku směrem k rychlejšímu růstu mezd je ve všech třech uvedených ekonomikách patrná také tendence řešit situaci využitím pracovní síly ze zahraničí, velmi často je v tomto ohledu zmiňována Ukrajina. Napjatá situace na trhu práce bude pro regionální ekonomiky a zejména pro firmy zde operující velkým tématem zřejmě po celý letošní rok.

Zároveň jde samozřejmě o příznivou zprávu pro zaměstnance, neboť za stávajících okolností se zvyšuje počet pracovních příležitostí a zvyšuje se tlak směrem k rychlejšímu růstu mezd. Spotřeba domácností je tak klíčovým tahounem růstu středoevropských ekonomik a stejné konstatování platí i pro eurozónu jako celek. Při pohledu na vývoj na trhu práce je zřejmé, že spotřeba domácností by měla zůstat hlavním tahounem růstu středoevropských ekonomik a eurozóny jako celku také v letošním roce. Informoval Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky