Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize ve stavebnictví: Tondach ji čelí exportem

Krize ve stavebnictví: Tondach ji čelí exportem

Foto: Tondach

Největší výrobce pravých pálených tašek v České republice vytvořil v roce 2010 přes 8% útlum stavebnictví čistý zisk 63 milionů korun. K tržbám v objemu 1,2 miliardy Kč pomohl firmě především konec roku 2010, kdy se propad stavebnictví zastavil a rostlo množství zakázek stavebních a pokrývačských firem. Hlavními tahouny hospodaření firmy byl sektor rekonstrukcí a export do Polska, Ukrajiny a Ruska.

Rok 2010 táhly rekonstrukceSpolečnost Tondach kopírovala v roce 2010 vývoj ve stavebnictví, které se díky poklesu objemu hypoték a stavebních povolení propadlo pod úroveň roku předešlého. V prvním pololetí 2010 došlo díky snížení výroby stavebních materiálů k realizaci dlouhodobě plánovaných oprav a nezbytných investic ve 4 výrobních závodech. Druhá polovina roku už jevila známky zlepšování situace především v oblasti rekonstrukcí domů.„Zvyšováním efektivity výroby a přizpůsobením objemu výroby nižší poptávce se nám podařilo udržet hospodaření v kladných číslech. V letošním roce vidíme pozitivní vývoj ve výstavbách nových domů, ale také v oživení sektoru rekonstrukcí, na které se především soustředíme,“ doplňuje Kamil Jeřábek, obchodní ředitel Tondach Česká republika s.r.o.Růst exportu na východ a domy na klíč v ČRV době snížené výstavby novostaveb se Tondach soustředil na rekonstrukce střech starších domů a export na východ. Výrazný úspěch zaznamenal výrobce pálených tašek na polském trhu s novou taškou Samba vyráběnou v Hranicích. Exportní objem firmy oproti roku 2009 vzrostl o 15%. Nižší prodeje cihel Tondach vyrovnává novou technologiíTondachu se naopak díky nepříznivé situaci ve výstavbě nových domů nepodařilo zabránit poklesu prodeje cihel. Přes zvýšení podílu broušených cihel na výrobě z 8 na 25% nedošlo k udržení tržeb ztracených nižší výkonností stavebnictví a objem tržeb výrazně poklesl. Firma v této oblasti nadále hodlá navyšovat podíl broušených cihel s novou technologií zdění na PUR pěnu.Povrchově upravené tašky tvoří víc než polovinu produkceV posledních několika letech prodává tradiční výrobce pálených tašek stále více povrchově upravených modelů – engobovaných a glazovaných tašek. V loňském roce stoupl jejich podíl o 2% na celkových téměř 55%. Zbytek produkce tvoří klasické režné tašky. Výroba střešních tašek zajišťuje celkově 83% obratu firmy.

Témata:  stavebnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy