Rok 2017: Nejistý pro významné politické hráče, bohatý pro zlato

Už první tři týdny nového roku napovídají, že se žlutý i bílý kov letos pravděpodobně vydají na sever. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

V prosinci jsme byli svědky propadu ceny zlata až k úrovni kolem 1 125 $ za unci. Rok nový však vyslal kov zase vzhůru. Dá se říci, že se opakuje stejná situace jako před rokem. Na konci roku 2015 zlato také testovalo svá minima (očekával se propad až na kritickou hranici 1 000 $, a skutečně k tomu nebylo daleko), v USA se totiž po letech zvyšovaly úrokové sazby. Začal rok 2016 a oba drahé kovy nabraly nový dech a nastartovaly svou býčí etapu.

Podobný scénář připravil závěr loňského roku: zvýšení úrokových sazeb, posílení dolaru, pokles ceny zlata. Během prvních tří týdnů roku 2017 se však zlato dostalo až k úrovni 1 215 $ za unci. Dá se tedy očekávat, že letošní rok bude pokračovat v růstovém trendu. Může se dokonce stát, že bude nejlepším rokem za poslední dobu, a to hlavně díky rizikům, kterým čelí globální ekonomika.

Nová éra

Nový americký prezident by mohl být co se týče politiky, kterou již v předvolebním boji avizoval, označen jako „radikální“. Ačkoliv zatím nebyly předloženy do detailu žádné konkrétní kroky, je pravděpodobné, že Donald Trump bude usilovat o zvýšení výdajů a snižování daní. Tyto jeho plány budou mít pravděpodobně pozitivní dopad na americkou ekonomiku; mohl by se zvýšit HDP a zároveň by se mohly zlepšit podmínky na pracovním trhu pro miliony Američanů. Nicméně s touto politikou může být rovněž spojena vyšší inflace. Ačkoli FED avizoval, že plánuje v letošním roce zvýšit úrokové sazby ještě několikrát, nemusí to být dostatečné. Prvním důvodem jsou časové prodlevy, které jsou spojeny se změnami úrokových sazeb, zadruhé zvyšování může být pomalejší než samotná inflace.

Globální dluh dosáhl v roce 2016 rekordu

Stačí se také podívat na vývoj světového zadlužení – to vloni podle MMF dosáhlo 152 bilionů dolarů, což bylo 225 % globálního HDP. Ještě v roce 2002 činilo zadlužení, které zahrnuje jak soukromý tak veřejný dluh, cca 200 %. Nejhorší na této situaci je to, že se stále zvyšuje.

Zlatá příležitost

Letošní rok přinese opět spoustu významných událostí s celosvětovým vlivem.

Začíná čtyřleté období vlády nového amerického prezidenta, spojené s nejistotou, kam jeho kroky povedou, jak bude naplňovat své předvolební sliby, jaký postoj zaujme vůči globálním partnerům a spojencům.

Již nějaký ten měsíc víme, že Britové se vydají svou vlastní cestou a z úst britské premiérky Theresy Mayové jsme se dozvěděli, že formou tzv. „tvrdého brexitu“. Britové budou vyjednávat úplně od začátku nové obchodní vztahy s celým světem a zaujímat samostatnou roli na globální scéně. S tím se bude muset vypořádat celá EU, protože přichází o velkého hráče.

Také v dalších zemích Unie čekáme důležité události, které mohou letos výrazně ovlivnit a podpořit cenu kovů:

Ve Francii proběhnou prezidentské volby s potenciálem změnit stávající postavení Francie v EU a například představitelka krajní pravice Marine Le Penová by ráda spustila „Frexit“.

Německo čekají parlamentní volby a bude se hrát o kancléřské křeslo Angely Merkelové. Uvidí se, zda jí Němci za její politiku vystaví červenou kartu, anebo jí dají ještě další šanci.

Další parlamentní volby čekají Nizozemsko, předčasně, po pádu Renziho vlády, pak také Itálii. ECB pokračuje se svou politikou kvantitativního uvolňování, úrokové sazby se udržují na 0 nebo v záporných hodnotách, bankovní sektory jsou nemocné atd. Na druhé straně světa předpokládá Čína pomalejší ekonomický růst, než tomu bylo v letech minulých.

Je neskutečně mnoho problémů, které nahrávají drahým kovům a vytvářejí živnou půdu jejich vzestup. Rizika, kterým čelí světová ekonomika, jsou významná a inflace podle všeho roste, což obojí vytváří velmi dobré podmínky pro to, aby zlato zažilo skutečně svůj „zlatý“ rok.

Témata: zlato | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky