Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akciovým trhům svítí zelená

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Akcioví investoři měli dneska žně. Evropský index Stoxx 600 v závěru dnešního obchodování přidává 1,7 %. Více jak jedno procento si připisují všechny sektory s výjimkou farmaceutických titulů, které rostou o 0,6 %. Evropa se tak svezla na nákupní vlně, kterou včera večer odstartovaly Spojené státy po zveřejnění výsledků zasedání americké centrální banky a pokračovala i během dnešního nočního obchodování v Asii.

Optimismus na trzích by přitom nemusel hned jen tak vyprchat, když trhům se dostalo určitého uklidnění ohledně budoucího směřování měnové politiky americké centrální banky. Ceny ropy i dalších komodit pak nákupům přidaly na síle, a tak není divu, že nejvíce rostoucími sektory jsou akcie energetických a těžařských společností (+2,3 %).

Do zeleného se po otevření trhů v zámoří oblékly i americké indexy. S&P 500 a Nasdaq posilují o 0,7 %, Dow Jones pak otevřel se zisky ještě o jednu desetinu vyššími. V dalším růstu jim nezabránily ani horší statistiky o prodejích existujících domů.

Pražská burza se k celosvětovému akciovému růstu rovněž připojila. Index PX si polepšil o 1,3 %. K růstu zavelely všechny velké emise, nejvyšší zisk si však odnesla mediální společnost CME (+4,6 %). I tak se ale na pražském parketu našly tituly, kterých se investoři zbavovali. Jednalo se o defenzivní akcie Kofoly, Stock Spirits nebo Philip Morris ČR. Nejhlubší ztráty si odnesl výrobce nealkoholických nápojů, který odevzdal 2,9 %.  Informuje Miroslav Frayer, Equity Analyst, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Témata:  akcie ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy