Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna směřuje k ekonomické vládě

Skupina zemí platících eurem se pohybuje směrem k ekonomické vládě, uvedl v pátek francouzský premiér François Fillon před klíčovým nedělním zasedáním Evropské rady. Informovala o tom agentura AFP.

„Evropa, která čelí nové výzvě, se rozhodně pohybuje směrem k ekonomické vládě eurozóny,“ řekl Fillon s tím, že její kontury by mohly být uvedeny na nejvyšším zasedání v Bruselu. Tento summit bude podle Fillonových slov rozhodující.

Na této schůzce by lídři měli představit širší řešení dluhové krize v eurozóně. Německo a Francie ale vydaly prohlášení, že eurozóna svolá další zasedání na nejvyšší úrovni, a to nejpozději do příští středy.

Fillon uvedl, že krize odhalila různé chyby v měnové unii. Světové ekonomika se nyní podle něj přibližuje „momentu pravdy“. „Dnes Evropa se potýká s novou výzvou. Jako vždy v minulosti tuto zkoušku překoná a vyjde z ní posílena,“ je přesvědčen.

Ministři financí Evropské unie (Ecofin) nad problémy eurozóny zasednou již v pátek od 14:00 SELČ.

Eurozóna v současné době čelí nejhlubším problémům od svého založení. O finanční pomoc požádaly Řecko, Irsko a Portugalsko, přesto se na trzích nadále objevují obavy, že by se dluhová krize mohla přelít i do dalších zemí regionu.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy